Bilo je prelijepo, otmjeno i sa srcem - riječi su kojima na najjednostavniji način opisujemo humanitarnu večeru "Generacija budućnosti" u hotelu Novitas u Livnu. Priređena je u cilju prikupljanja sredstava za kupnju nove moderne opreme za ugostiteljski smjer livanjske Srednje strukovne škole, piše Večernji list BiH.
Generacija budućnosti
Večeru za sve goste, koji su kupnjom ulaznice doprinijeli da se ostvari ta pozitivna priča, uz Strukovnu školu i hotel Novitas, organizirali su restoran Chevos iz Zagreba i turistička agencija Continental Adventure iz Livna. Inače, druženje u hotelu trajalo je nekoliko dana tijekom kojih su vrhunski chefovi iz Hrvatske i BiH nesebično dijelili tajne svog kuharskog umijeća s učenicima, budućim kuharima i ugostiteljima. Uz dopuštenje domaćina zavirili smo u kuhinju, razgovarali s učenicima i njihovim mentorima. Djeca su bila oduševljena, kažu kako je naporno stajati cijeli dan, ali kad vide finalni proizvod i jelo servirano na tanjuru onako, sav umor se zaboravi. Posebno su oduševljeni bili umijećem izrade slastica i vještinom kojom je Marina Andrijanić, pastry chef Chevosa, u bijele čokoladne kuglice "zarobila" žele od malina, sve to obogatila crumbleom od badema, musom i pestom pistacija, uz umak od malina. I mentori su bili zadovoljni učenicima, a uslijedila je degustacija s pripadajućim vinima, za što se pobrinuo sommelier Ivan Stiblik. A za hladna i topla predjela, glavno jelo i desert pobrinuli su se Bruno Matekalo (private yacht chef), Petar Božić (restoran Spinnaker, Marina Kaštela), Tiho Antunović (Croccantino, Pelješac), Marina Andrijanić (pastry chef, restoran Chevos, Zagreb), Toni Namjesnik (chef, restoran Chevos, Zagreb) i Livnjak Tomislav Trboglav (head chef, restoran Chevos, Zagreb), koji je, uz ravnatelja SSŠ-a Sašu Grabovca, bio jedan od glavnih "krivaca" za gala večeru. Tomislav Trboglav, suvlasnik restorana Chevos, kaže kako je s kolegom lani bio u Strukovnoj školi, radili su edukaciju za kuhare. - Vidjeli smo da je situacija s opremom kuhinje prilično loša pa smo dali obećanje da ćemo se vratiti i napraviti na neki način nešto i po tom pitanju. I, evo, godinu dana poslije uspjeli smo napraviti nešto uz veliku potporu direktora Novitasa Mirka Brdara, Marina Mamuze, vlasnika turističke agencije Continental Adventure, škole i još puno volontera, donatora… te ostalih dobrih ljudi - kazao je. - "Glavni krivac" za nešto ovakvo je, zapravo, potreba svih nas koji se bavimo turizmom i ugostiteljstvom da naša destinacija ima kvalitetne školovane kuhare. Na ovaj način trudimo se napraviti generaciju budućnosti. Nadam se da će se u vremenu ispred nas sve više svršenih osnovaca odlučiti za kuharski smjer jer je to siguran i kreativan posao, gdje mogu napredovati i izraziti kulinarsko umijeće - kazao je Mamuza.
Ogromno srce
Ni Brdar nije skrivao oduševljenje posjećenošću. - Mi Livnjaci poznati smo, kada se rade humanitarne akcije, da imamo ogromno srce. Iznimno sam sretan i ponosan na ovaj događaj i mogu reći da se sav trud prethodnih dana isplatio - kazao je Brdar. Od ulaznica za večeru, kupnje slika i drugih rukotvorina za SSŠ prikupljeno je oko 13.000 KM. Dolaskom i prodajom rukotvorina večer su podržali roditelji i djeca s poteškoćama u razvoju iz Udruge "Put u život" jer veliki broj njih školovao se za pomoćne kuhare upravo u SSŠ-u.