IDEEAA

Digitalni ID novčanik u BiH stiže naredne godine: Evo koje informacije će imati o vama i kako se koristi

Digitalni ID novčanik u BiH stiže naredne godine: Evo koje informacije će imati o vama i kako se koristi
23.09.2024.
u 12:07
Pogledaj originalni članak

Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEABiH) pokrenula je projekt za razvoj, implementaciju i korištenje digitalnog ID novčanika za sve građane Bosne i Hercegovine.

Hrvatski tehnološki startup Identity Consortium učestvovao je u izradi digitalne platforme za ID novčanik, a projekat se razvija uz podršku Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i Vlade SR Njemačke. 

- Uopćeno govereći digitalni novčanik je sigurna aplikacija prilagođena za rad na mobilnim uređajima, a najčeće se realizira kao nativna aplikacija za Android i IOS operativne sustave. Dakle aplikacija koja se instalira na mobilne telefone.

IDDEEA je pokrenula pilot-projekt izrade prve faze digitalnog novčanika u saradnji sa donatorima iz EU-a. Dakle, u ovoj fazi građane neće koštati ništa jer se radi o pilot-projektu. Njemački GIZ i delegacija EU-a u Bosni i Hercegovini su financijeri prve i druge faze projekta digitalnog novčanika - pojasnili su iz IDDEEA-e.

Ističu da prva faza "uključuje najsigurnije načine autentifikacije i prvog pristupa novčaniku, a druga predviđa digitalizaciju osobnih dokumenata građana i njihovu upotrebu u digitalnoj formi u novčaniku. U trećoj fazi projekta bi se uključile komercijalne usluge, mogućnost plaćanja i slično".

- Napominjemo da je u pitanju pilot-projekt, dakle podaci koji se koriste u ovom projektu nisu osobni podaci građana nego anonimizirani slučajno generirani podaci iz testne okoline IDDEEA-e - pojasnili su.

Upotreba digitalnog novčanika, dodaju, zaživjet će u BiH "kada tehničko rješenje bude spremno, čim se druga faza projekta završi, realno tijekom 2025. godine".

- Sama upotreba zavisi i od drugih faktora kao što su odgovarajući zakonski i podzakonski propisi, reguliranje plaćanja taksi putem online plaćanja i slično - naglasili su iz IDDEEA-e. 

Prema svjetskom standardu, digitalni novčanik nudi pristup državnim službama, otvaranje računa u banci, registraciju SIM kartice, pristup vozačkoj dozvoli, potpisivanje dokumenata, pohranjivanje recepata, pristup dokumentima za putovanja, plaćanje, pohranjivanje diploma i certifikata, pristup naknadama socijalnog osiguranja itd.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.