Mjesec borbe protiv raka dojke

Dr. Marijanović: Važnost multidisciplinarnog pristupa u liječenju raka dojke je neizmjerna

Dr. Marijanović: Važnost multidisciplinarnog pristupa u liječenju raka dojke je neizmjerna
24.10.2024.
u 15:11
Pogledaj originalni članak

U okviru obilježavanja mjeseca listopada, posvećenog podizanju svijesti o borbi protiv raka dojke, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru organizirao je u srijedu, 23. listopada, promociju knjige „Bolesti dojke, drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje“ te predavanje pod nazivom „Pregledaj se, budi zdrava! Rano otkrivanje spašava život žena“.

Promocija knjige „Bolesti dojke – drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje“, urednika prof. dr. sc. Nikice Šutala i prof. dr. sc. Joška Petričevića, okupila je brojne članove znanstvene zajednice, kao i nastavnike i studente Fakulteta zdravstvenih studija. Nakon predstavljanja znanstvenih i stručnih postignuća urednika, uslijedilo je obraćanje dekanice Fakulteta zdravstvenih studija, prof. dr. sc. Vajdane Tomić, koja je ujedno bila i promotorica knjige.

„Drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje knjige Bolesti dojke predstavlja značajan iskorak u razumijevanju i pristupu liječenju bolesti dojke, osobito raka dojke. Ovo izdanje, obogaćeno novim poglavljima, nudi aktualna saznanja i stručne smjernice, čineći ovu knjigu važnim resursom za stručnjake različitih disciplina“, istaknula je dekanica Tomić. „Knjiga koju danas predstavljamo plod je rada 24 autora, stručnjaka iz različitih specijalnosti i subspecijalnosti. Na 378 stranica, podijeljenih u 15 poglavlja, knjiga nudi sveobuhvatan pregled tema vezanih uz bolesti dojke. Autori su obuhvatili razne aspekte – od anatomije i razvoja dojke, preko dijagnostičkih metoda i kirurških zahvata, do najnovijih terapijskih pristupa i zdravstvene njege bolesnica s rakom dojke. Posebno su naglašeni dijelovi o radiološkoj dijagnostici, rekonstrukcijskoj kirurgiji, te o onkološkom i psihoonkološkom liječenju, čime ova knjiga dobiva posebnu vrijednost jer su ovi sadržaji često izostavljeni iz šire medicinske literature“ navela je promotorica u predstavljanju.

Kako su urednici naglasili u svojem obraćanju, jasno je da će ova knjiga biti neprocjenjiv izvor znanja i podrške svima koji se suočavaju s temom bolesti dojke, posebice raka dojke. Njezina vrijednost leži ne samo u medicinskim činjenicama, već i u oblikovanju svijesti o složenosti života oboljelih žena.

U drugom dijelu programa, prim. doc. dr. sc. Inga Marijanović, jedna od koautorica knjige i specijalistica onkologije i radioterapije, održala je predavanje na temu „Pregledaj se, budi zdrava!“, naglašavajući važnost ranog otkrivanja raka dojke te najnovije spoznaje u liječenju i prevenciji ove bolesti. Marijanović je posebno upozorila na važnost samopregleda dojki, naglasivši kako je to jednostavan, ali učinkovit način za otkrivanje potencijalno opasnih promjena koje mogu biti signal za potrebu dodatnih medicinskih pretraga. „Važnost multidisciplinarnog pristupa u liječenju raka dojke je neizmjerna. Suradnja onkologa, kirurga, radiologa, patologa i psihologa ključna je za pružanje cjelovite i personalizirane skrbi koja omogućuje najbolji mogući ishod za svaku pacijenticu,“ izjavila je prim. doc. dr. sc. Inga Marijanović tijekom svog predavanja.

Kako je listopad mjesec posvećen borbi protiv raka dojke, studentice treće godine preddiplomskog studija primaljstva Fakulteta zdravstvenih studija svojim su sudjelovanjem u organizaciji ovog događaja, kao i dijeljenjem ružičastih vrpci i promotivnih materijala sa smjernicama za samopregled dojki, ukazale na ulogu primalja u očuvanju i unaprjeđenju ženskog zdravlja. Ovaj događaj pružio im je priliku da steknu prva iskustva u radu sa zajednicom i podizanju svijesti o prevenciji bolesti dojke.

Održavanje ovog događaja u listopadu, mjesecu posvećenom borbi protiv raka dojke, nije slučajno. Rak dojke je najčešći oblik raka kod žena, no rana dijagnoza i suvremeni medicinski pristupi omogućuju velike šanse za izlječenje i kvalitetan život nakon dijagnoze. Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru pridružio se globalnom obilježavanju ovog važnog mjeseca, naglašavajući svoju predanost zdravlju žena.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.