IZBJEGLI TRAGEDIJU

Dramatična priča iz Kiseljaka: Beba spasila cijelu obitelj od stravičnih poplava

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
poplave u Jablanici
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
poplave u Jablanici
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
poplave u Jablanici
Foto: Vecernji.ba
poplave Butrović polje - seonica
Foto: Vecernji.ba
poplave Butrović polje - seonica
Foto: PIXSELL
poplave u bih
Foto: PIXSELL
poplave u bih
06.10.2024.
u 10:52
"Hvala našoj Nur koja se probudila jer je bila gladna i tako smo primijetili da je vodostaj Kreševke porastao, inače bi i sva vozila bila potopljena. U 20-ak minuta sve je bilo pod vodom", ispričao je Mušanović
Pogledaj originalni članak

Poplave kojev su pogodile Jablanicu, Konjic, Kiseljak, Busovaču, Visoko, Fojnicu... ostavile su tragične posljedice. Mnogio životi su izgubljeni, ali bilo je i onih koji su uspjeli izbjeći tragediju. Među njima je i Elvedin Mušanović iz Kiseljaka koji je za Avaz podijelio priču kako se njegova obitelj spasila i to zahvaljujući najmlađoj kćerki koja se probudila jer je bila gladna.

"Hvala našoj Nur koja se probudila jer je bila gladna i tako smo primijetili da je vodostaj Kreševke porastao, inače bi i sva vozila bila potopljena. U 20-ak minuta sve je bilo pod vodom. Gledaš i ne vjeruješ da ti se to pred očima dešava, jednostavno se nije moglo učiniti ništa više. Otac je cijeli život ulagao u autoservis, jučer je sve mulj prekrio. Ništa nismo uspjeli podići. Moji svi pomoćni objekti su bili oko 150 cm pod vodom. Ljudskih žrtava nije bilo. Materijalna šteta je ogromna, ali će se nadoknaditi", naveo je Mušanović.

Podsjetimo, na područje pogođeno poplavama i odronima u sjevernome dijelu Hercegovine u nedjelju stiže više desetaka spasilaca iz drugih zemalja, a tim HGSS-a od jučer je na terenu u potrazi za nestalima čiji se broj procjenjuje na između 10 i 15. "Ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) s psima za traganje sudjeluje u potrazi za nestalima na području Jablanice i Konjica", potvrdio je glasnogovornik Kriznog stožera Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Darko Juka.

Dodao je kako se očekuje dolazak više desetaka spasilaca iz drugih zemalja nakon što je Bosna i Hercegovina aktivirala Mehanizam civilne zaštite pod okriljem EU. Spasilački timovi stižu iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i drugih zemalja. U Jablanici je za njih pripremljen smještaj s 200 ležaja. Juka je dodao kako je veliki broj pripadnika hitnih službi na terenu zajedno s volonterima kako bi pružili pomoć unesrećenima.

Po procjenama Kriznoga stožera na području Jablanice i Konjica još uvijek se traga za između 10 i 15 osoba, što je veća brojka nego ona kojom se operiralo jučer. Juka je to objasnio kaotičnim stanjem i stalnim pristizanjem dojava o nestalima budući da su brojna naselja bila posve odsječena od svijeta od noći s četvrtka na petak. 

Do sada su u sjevernoj Hercegovini pronađena tijela 15 poginulih, uglavnom u Donjoj Jablanici gdje se golema količina stijenja, pijeska i zemlje sručila na naselje. Brojni teški strojevi angažirani su kako bi se stiglo do unesrećenih. Tijekom protekle noći uspostavljen je prometni koridor prema naselju Buturović Polju kod Konjica, koje je jedno od najpogođenijih posljedicama poplava. Tamo je jedna osoba poginula, a traga se za više njih.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.