ZDŽ

Dva slučaja velikog kašlja u Kaknju, jedan zaraženi morbilima u Zenici

Foto: Fena
Dva slučaja velikog kašlja u Kaknju, jedan zaraženi morbilima u Zenici
25.10.2024.
u 15:06
U proteklih sedam dana na području Zeničko-dobojske županije zabilježen je jedan novi slučaj zaraze ospicama te, nakon duljeg razdoblja, dva slučaja velikog kašlja (pertusisa) – potvrdila je za Fenu ministrica zdravstva Aida Salčinović.
Pogledaj originalni članak

Analizom trenda broja oboljelih od ospica u ZDŽ-u, utvrđeno je da se broj zaraza i dalje smanjuje, iako je ukupan broj oboljelih od početka epidemije i dalje visok, zbog čega se epidemiološka situacija i dalje procjenjuje kao ozbiljna - izjavila je Salčinović.

Od 1. siječnja do 17. listopada zabilježeno je ukupno 1.509 oboljelih od ospica na području županije, a u proteklih sedam dana prijavljen je jedan novi slučaj ospica, ponovno u Zenici, čime je broj oboljelih od početka godine narastao na 1.510.

Što se tiče pertusisa, ukupan broj oboljelih od početka godine, zaključno s jučerašnjim danom, iznosi 199 slučajeva, a zabrinjavajuće je, kaže Salčinović, da su u proteklih sedam dana prijavljena dva nova slučaja u Kaknju.

Apelira se na roditelje školske i predškolske djece da cijepe svoju djecu kako bi se spriječio nagli rast broja oboljelih zbog okupljanja djece u zatvorenim prostorijama.

Cjepivo protiv pertusisa posebno je važno jer male bebe koje obole moraju biti hospitalizirane zbog teških napada kašlja - kazala je Salčinović, napominjući kako takva djeca moraju biti smještena na odjelu intenzivne njege.

Ukupan broj oboljelih od ospica u toj županiji, gdje je 19. srpnja proglašena epidemija koja je još uvijek na snazi, dosegao je 1.510. Najviše oboljelih evidentirano je u Zenici – 699, Kaknju 480, Visokom 220, Zavidovićima 75…

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.