Epidemija se ubrzano širi

Raste broj oboljelih od ospica i velikog kašlja u FBiH, zabrinutost zbog početka školske godine

RTV HB
28.08.2024.
u 08:38

„Od kraja prošle godine do danas bilježimo kontinuiranu epidemiju morbila u Federaciji BiH, s najviše slučajeva u Sarajevu, Zenici i Tuzli, ali nažalost, ni ostale županije nisu pošteđene,“ rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Epidemija ospica i velikog kašlja u Bosni i Hercegovini ubrzano se širi zbog niskog postotka cijepljene djece, što je dovelo do izostanka kolektivnog imuniteta. Prema podacima iz Federacije BiH, prijavljeno je više od 7.000 zaraženih osoba, od kojih je preko 6.000 necijepljeno. Najveći broj slučajeva zabilježen je u Sarajevskoj i Zeničko-dobojskoj županiji, no oboljelih ima i u drugim dijelovima Federacije, što izaziva zabrinutost s obzirom na skori početak školske godine, javlja RTV HB.

„Od kraja prošle godine do danas bilježimo kontinuiranu epidemiju ospica u Federaciji BiH, s najviše slučajeva u Sarajevu, Zenici i Tuzli, ali nažalost, ni ostale županije nisu pošteđene,“ rekao je za RTV Herceg-Bosne Siniša Skočibušić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ospice su izrazito zarazna bolest koja može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput upale uha, mozga i pluća, a u najtežim slučajevima može biti smrtonosna.

Dr. Dario Vučić iz Doma zdravlja Široki Brijeg istaknuo je kako su djeca čiji roditelji odbijaju cijepljenje najviše pogođena ovom bolešću.

„Ospice su izuzetno zarazna bolest, a veliki postotak ljudi koji dođu u kontakt sa zaraženima, a nisu stekli imunitet, razvit će bolest,“  rekao je dr. Vučić za RTV HB.

Pored ospica, širi se i zaraza velikim kašljem, s porastom broja zaraženih i tri smrtna slučaja u Federaciji.

„Čak sam primijetio više oboljelih od velikog kašlja nego od ospica. Kao i kod ospica, radi se o preventivnoj bolesti protiv koje bi se trebalo cijepiti, no zbog nesklonosti roditelja prema cijepljenju bilježimo visok broj zaraženih,“ upozorio je dr. Vučić.

Skočibušić je izrazio zabrinutost zbog početka školske godine, kada će djeca boraviti u zatvorenim prostorima, što povećava rizik širenja infekcija.

„Veliki kašalj se prenosi kapljičnim putem, a s obzirom na to da djeca mogu biti infektivna i prije nego što razviju simptome, očekujemo daljnje širenje bolesti,“ rekao je.

Više od 50 posto oboljelih od ospica i velikog kašlja su djeca do devete godine života i necijepljene osobe. Teške komplikacije mogu nastupiti kod djece koja već imaju srčane, neurološke, mišićne ili plućne bolesti, što može dovesti do ozbiljnog tijeka bolesti ili smrtnog ishoda.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?