Dvije prosječne plaće iz RH obitelji koja živi u BiH mogu osigurati poprilično lagodan život...

Foto: Faire Mobilität, ilustracija
Dvije prosječne plaće iz RH obitelji koja živi u BiH mogu osigurati poprilično lagodan život...
04.08.2024.
u 19:46
Pogledaj originalni članak

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj gotovo je dvostruko veća od prosječne plaće u Bosni i Hercegovini, zbog čega ne čudi što se sve veći broj stanovnika ove zemlje odlučuje za rad u susjednoj zemlji.

Posao u Hrvatskoj
Činjenica da Bosna i Hercegovina s Hrvatskom dijeli čak 1011 kilometara kopnene granice umnogome olakšava jer veliki broj onih koji posao traže u Hrvatskoj, a žive u pograničnim mjestima ne mora mijenjati adresu stanovanja s obzirom na to da im je do posla u susjednoj zemlji svega nekoliko minuta vožnje.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 1323 eura (2579 konvertibilnih maraka, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno više za 17,9 posto, a realno za 13,7 posto. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je za sindikalnu potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za četveročlanu obitelj potrebno izdvojiti oko 3000 KM, jasno je da dvije prosječne plaće iz Republike Hrvatske obitelji koja živi u Bosni i Hercegovini mogu osigurati poprilično lagodan život, za razliku od dvije prosječne plaće u BiH koje joj ne mogu pokriti ni sve osnovne troškove iz potrošačke košarice. Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za travanj ove godine u Republici Hrvatskoj isplaćena je u informacijskim uslužnim djelatnostima, 2483 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 837 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Bosni i Hercegovini za travanj ove godine iznosila je 1374 KM, što pokazuje nominalan rast za 1,6 posto, a realno je veći za 1,5 posto u odnosu na ožujak ove godine.

Prosječna plaća
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za travanj 2024. godine u odnosu na travanj 2023. godine nominalno je viša za 10,7 posto, podaci su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Za isto to razdoblje realni indeks bio je veći za 8,5 posto. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za travanj 2024. godine u Federaciji BiH iznosila je 1364 KM i nominalno je viša za 2,2 posto, a realno za 2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

- Analiza podataka prema djelatnostima u travnju 2024. u odnosu na ožujak 2024. godine pokazuje da je došlo do povećanja plaća u svim djelatnostima. Najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u djelatnosti informacija i komunikacija - za 7,7 posto te financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja - za 6,3 posto, kao i djelatnosti vađenja ruda i kamena - za 4,1 posto - naveli su iz Federalnog zavoda za statistiku.

Inače, samo na sezonski rad u Republiku Hrvatsku ove su godine otišle stotine radnika iz BiH. Prema podacima MUP-a Republike Hrvatske, do kraja travnja u ovoj godini odobreno je zapošljavanje gotovo 73 tisuće radnika. Samo u travnju za radnike iz Bosne i Hercegovine izdano je oko četiri tisuće dozvola pa je ukupan broj za prva četiri mjeseca prešao 14 tisuća dozvola. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.