Ljudi koji piju kavu imaju i za trećinu manje šanse da umru mladi, čak i ako popularnom napitku dodaju šećer, tvrde istraživači.
Znanstvenici su pratili 171.000 srednjovječnih sudionika u Velikoj Britaniji od 2009. do 2018. kako bi vidjeli kolika je vjerojatnost da će umrijeti u razdoblju od devet godina.
Istraživači su otkrili da odrasli koji su uživali u kavi imaju i za trećinu manje šanse da umru mladi.
Između jedne i pol i tri i pol šalica dnevno, sa žlicom šećera, rizik od umiranja smanjen je za 29 do 31 posto, dok je svaka količina nezaslađene crne kave smanjila rizik za između 16 i 21 posto.
Dr. Dan Liu s medicinskog fakulteta u Kini kaže kako je ova studija otkrila da odrasli koji svakodnevno piju umjerene količine kave sa šećerom imaju oko 30 posto manje šanse da umru iz bilo kojeg razloga od onih koji ne piju kavu.
Ljudi koji redovito piju kavu su suočeni s manjim rizikom od razvoja raka ili srčanih oboljenja, dok su instant, mljevene i bezkofeinske inačice povezane s manjim rizikom od smrti, otkrili su istraživači.
Prethodna istraživanja povezivala konzumaciju kave s nižim stopama dijabetesa tipa 2, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, kao i bolesti jetre.
Zrna kava prepuna su antioksidansa koji pomažu tijelu da se bori sa štetnim kemikalijama i lošim stanicama, prenosi B92.
Ipak, ni s kavom ne treba pretjerivati. Svakodnevno pijenje više od četiri i pol šalice zaslađene kave ili konzumiranje dodatnog mlijeka i šećera u pićima za van – može smanjiti prednost.