Iz kompanije za Večernjak potvrdili kako nemaju zamrznutih sredstava i da investiraju

Elektroprijenos BiH ulaže pola milijarde maraka u rekonstrukciju i izgradnju dalekovoda, trafostanica

Elektroprijenos BiH ulaže pola milijarde maraka u rekonstrukciju i izgradnju dalekovoda, trafostanica
06.07.2024.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Unatoč tome što se mjesecima "operira" podacima da se čeka na politički dogovor na državnoj razini kako bi se mogla koristiti sredstva koja stoje na raspolaganju Elektroprijenosa BiH, istina je da su ta sredstva operativna. Potvrdili su to za Večernjak iz ove državne kompanije koja godinama usmjerava stotine milijuna maraka u projekte kojima se osiguravaju sigurni prijenosi električne energije te, uz Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju i Neovisni operator sustava, čini stup njegove stabilnosti. Kako je za Večernjak navela Jovana Mirković iz Odjela za odnose s javnošću i informiranje Elektroprijenosa BiH, ta kompanija nema zamrznutih sredstava.

Upravljanje sustavom

- Investira se u mrežu u skladu s godišnjim, trogodišnjim i desetogodišnjim planovima investicija koje odobrava Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) - navela je ona. Pri tome je objasnila kako su za realizaciju investicija u ovoj godini predviđene čak 498,722.454 marke.

- Investicije se u velikoj mjeri odnose na izgradnju transformatorskih stanica i dalekovoda, ali i obnavljanje telekomunikacijskog sustava i ugradnju prigušnica. Planom investicija 2024. obuhvaćeni su projekti u vrijednosti od 498,722.454 KM - istaknula je. Pojedini projekti djelomično su realizirani i počeli su s realizacijom u prethodnim godinama kroz prethodne planove investicija koji iznose 47,2 milijuna maraka, dok je za realizaciju investicija u 2024. godini predviđena 421,667.291 marka. Ta su sredstva operativna u ovoj godini. DERK je odobrio realizaciju tih planova, a najveći iznos od čak 90 milijuna maraka odnosi se na nabavu i ugradnju uređaja za kompenzaciju reaktivne energije. Riječ je o zajmu koji se realizira sredstvima EBRD-a. Ova investicija iznimno je velika, ali je riječ o vrlo važnom postupku kako bi se smanjili troškovi jalove energije. Ova investicija ima vrlo kratko vrijeme otplate. Druga najveća stavka u popisu investicija predviđenih za ovu godinu odnosi se na nabavu i ugradnju novog telekomunikacijskog sustava. Riječ je o investiciji vrijednoj 40 milijuna maraka, a taj bi se projekt trebao realizirati u dvije godine. Posredstvom ovoga komunikacijskog sustava upravlja se transformatorskim i rasklopnim postrojenjima, dalekovodima i riječ je o kapitalno važnoj investiciji. Gotovo 10 milijuna maraka Elektroprijenos BiH planira investirati u SCADA sustav u središtima upravljanja. Riječ je o sustavu posredstvom kojeg se nadzire, upravlja i prikupljaju podaci iz elektroenergetske mreže. Najveći dio predviđenih investicija odnosi se na izgradnju ili obnovu trafostanica i dalekovodnih sustava. U Širokom Brijegu predviđena je investicija od 3,1 milijun maraka koja se odnosi na nabavu i ugradnju dvaju energetskih transformatora na 110 kilovoltnom naponu. Više milijuna maraka predviđeno je i za trafostanice kod Neuma, Zenice, Konjica, u Sarajevu, Brčkom, gdje će biti investirano 4,5 milijuna maraka.

Najviše Banjoj Luci

Nova investicija u energetski transformator na najvišem naponu od 400 kilovolti očekuje se u Gacku, što je povezano s radom tamošnje termoelektrane. U HE Jajce 1 će se rekonstruirati transformatorska stanica, što je vrijedno 6,6 milijuna maraka. Daleko najveći iznos odnosi se na izgradnju i opremanje nove trafostanice u Banjoj Luci, gdje je predviđena i nabava kabelskih vodova. Riječ je o investiciji većoj od 23 milijuna maraka. U rekonstrukciju 110-kilovoltnog dalekovoda između Mostara i Čapljine predviđeno je ulaganje 3,1 milijuna maraka. Radit će se i na rekonstrukciji takvog dalekovoda između Gruda i Imotskog, što je vrijedno 4,9 milijuna. U povezivanje hidroelektrane Jablanica i trafopostrojenja kod Mostara izdvojeno je 18,9 milijuna maraka. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.