Strateška podrška ministarstava Vlade RH

EU fondovi kao temelj za budući razvoj Sveučilišta u Mostaru

25.10.2024.
u 12:08
Pogledaj originalni članak

Izaslanstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Vlade RH na čelu s ministrom Šimom Erlićem i izaslanstvo Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Vlade RH na čelu s ministrom Marinom Piletićem posjetili su Sveučilište u Mostaru te su se tom prigodom susreli s Upravom Sveučilišta u Mostaru pod vodstvom rektora prof. dr. sc. Zorana Tomića.

Radni sastanak otpočeo je predstavljanjem Sveučilišta u Mostaru, aktualnim aktivnostima i projektima na području obrazovanja, znanosti i umjetne inteligencije. Rektor Tomić predstavio je međunarodna partnerstva i djelovanje SUM-a u akademskom području Europske unije kroz različite alijanse i konzorcije kao i aktualne visoke pozicije SUM-a na relevantnim svjetskim rang-ljestvicama. Obzirom na veliki potencijal i impresivne procese koji su u tijeku na SUM-u tijekom sastanka poseban naglasak stavljen je na budućnost razvijanja projekata u obrazovanju, znanosti i socijalnim pitanjima s fokusom na suradnju kroz EU fondove.

Ministar Šime Erlić izrazio je impresiju rezultatima Sveučilišta u Mostaru i projektima koje provode u sklopu europskih fondova. Istaknuo je kako su resursi programa kao što je Digitalna Europa na raspolaganju i predstavljaju izvanrednu priliku za Sveučilište u Mostaru, posebice u segmentima digitalizacije i inovacija. "Važno je da je Sveučilište u Mostaru strateški integrirano u sve konzorcije i partnerstva, što će omogućiti veći utjecaj i vidljivost Sveučilišta u Mostaru na europskoj sceni," rekao je ministar Erlić, naglašavajući opredijeljenost Republike Hrvatske da podrži Sveučilište u ostvarenju ciljeva kroz dostupne fondove i projekte.

Ministar Marin Piletić također je potvrdio podršku Sveučilištu u Mostaru te istaknuo mogućnosti suradnje na projektima u području mirovinskog sustava i socijalnog rada, a jedan od njih je i projekt Središnji registar osiguranika (REGOS) na kojem radi Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru SUMIT. Ministar Piletić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te najavio daljnje uključivanje u projekte koji se odnose na poboljšanje socijalnih usluga i mirovinskih programa, kao i jačanje suradnje s relevantnim institucijama u Hrvatskoj.

Rektor Sveučilišta u Mostaru zahvalio je Vladi Republike Hrvatske i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te ministrima na dosadašnjoj podršci, naglašavajući važnost ove suradnje za razvoj i međunarodnu integraciju Sveučilišta. Rektor Tomić istaknuo je da je kroz ove inicijative moguće unaprijediti akademsku izvrsnost Sveučilišta u Mostaru te podići njegovu konkurentnost na međunarodnoj razini. Spomenuti su i konkretni ciljevi, uključujući nastavak rada na zajedničkim istraživačkim projektima, implementaciju suvremenih metoda učenja te unapređenje digitalnih alata i infrastrukture za obrazovanje. Očekuje se da će projekti sufinancirani iz EU fondova otvoriti mogućnost većem broju studenata i istraživača da svoje akademske i profesionalne ciljeve ostvaruju u suvremenom obrazovnom okruženju.

Ovaj posjet označava novi iskorak u akademskoj i znanstvenoj suradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske s posebnim fokusom na EU fondove za razvoj i inovacije. Naglašena je važnost intenziviranja uključivanja Sveučilišta u Mostaru u europski prostor, čime bi se omogućio pristup naprednim tehnologijama, razmjeni znanja i međunarodnim partnerima. Sastanak je završen uz obostranu podršku daljnjeg razvoja modernog europskog Sveučilišta, a strateška suradnja s Hrvatskom kroz EU projekte osigurava čvrstu osnovu za njen daljnji razvoj.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.