Stiže zimsko računanje vremena

Evo u kojoj zemlji kazaljke će se pomjeriti posljednji put

Evo u kojoj zemlji kazaljke će se pomjeriti posljednji put
17.10.2024.
u 15:41
Pogledaj originalni članak

Za nešto manje od dva tjedna opet će biti to vrijeme: satovi će se pomjeriti. U jednoj zemlji satovi će se pomjeriti posljednji put. Ukrajina je od sljedeće godine ukinula promjenu na ljetno računanje vremena. Promjena je opravdana i zdravstvenim argumentima. Pomicanje kazaljki dovodi do promjena u bioritmu ljudi, što negativno utiče na njihovo fizičko i psihičko stanje. “Nakon promjene kazaljki na satu građani se osjećaju lošije, smanjuje im se radna sposobnost, a uočava se značajno pogoršanje kroničnih bolesti”, navodi se u obrazloženju zakona. Sa ljetnim računanjem vremena nema uštede energije.

Osim toga, zakonom je naglašeno odvajanje od ruskog ratnog neprijatelja. "Stoga će uvođenje i uspostavljanje jedinstvenog kijevskog vremena u cijeloj Ukrajini bez izuzetka, zauzvrat, ojačati sigurnosnu poziciju Ukrajine i doprinijeti evakuaciji i reintegraciji privremeno okupiranih teritorija", naglasili su autori zakona. Skoro petinu teritorija Ukrajine okupirala je Rusija. Kao nuspojava ukidanja ljetnog računanja vremena u Rusiji 2011. godine, ukrajinsko ljetno računanje vremena od tada se poklapa sa cjelogodišnjim moskovskim vremenom od kraja ožujka do kraja listopada.

U budućnosti će se srednjoeuropsko ljetno računanje vremena poklapati sa kijevskim vremenom. Međutim, o ukidanju ljetnog računanja vremena se već duže vrijeme govori i u Europskoj uniji. Ljetno računanje vremena u Ukrajini, kao i u Europskoj uniji, trenutno se primjenjuje od posljednje nedjelje u ožujku do posljednje nedjelje u listopadu. Satovi su pomereni za jedan sat unaprijed u ožujku, što znači da je svjetlo duže u večernjim satima. U listopadu se kazaljke sata vraćaju za jedan sat unazad, čime se vraća na normalno vrijeme.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.