Očuvana stabilnost

FBiH već otplatila 57 mil. KM duga od rizničkih zapisa, a uskoro još 97 mil. KM

FBiH već otplatila 57 mil. KM duga od rizničkih zapisa, a uskoro još 97 mil. KM
27.09.2024.
u 13:17
Financijska stabilnost Federacije BiH nije ugrožena, obveze se redovito izmiruju, dug entiteta se smanjuje. Iznos zaduženja riznicama i obveznicama u ovoj godini je 283,903.442,81 KM, ali je u istoj godini otplaćen dio duga u iznosu od 57,124.558,45 KM
Pogledaj originalni članak

Unatoč izostanku značajnih prihoda, a na što Vlada Federacije BiH nije mogla utjecati, kao i povećanju rashodovne strane uslijed novih financijskih obveza, financijska stabilnost Federacije BiH nije ugrožena, prvenstveno zahvaljujući korektivnim mjerama i strateškom planiranju otplate duga, a dokaz je činjenica da je za prvih osam mjeseci ove godine ukupno otplaćeno više od 770 milijuna KM već stvorenog duga, dok istodobno novo zaduženje nije prešlo iznos od 342 milijuna KM.

Zamjenik ministra financija i riznice BiH Muhamed Hasanović uputio je demanti na, kako je naglasio, neistinite i netočne informacije u vezi s navodnim zaduženjem Vlade FBiH. Objavio je pritom nekoliko primjera već objavljenih odluka u Službenim novinama, gdje se ispoštovalo zakonsku proceduru i objavilo odluku o zaduženju (jer se tako odluka zove), ali je jasno navedeno da se datum dražbe utvrđuje javnim pozivom. - To znači da je ispoštovana zakonska procedura, ali da se nije dogodilo zaduženje jer nije bilo javnih poziva ni emisije vrijednosnih papira, koja se vrši putem burze. Ovim dokumentima, dodaje, Vlada FBiH samo stvara pretpostavku i mogućnost zaduženja u slučaju potrebe, a nikako da se zaduženje dogodilo - kazao je.

Priložio je i tablicu iz koje su vidljivi iznosi zaduženja putem rizničkih zapisa i obveznica, a ukupan iznos zaduženja na ovaj način u ovoj godini je 283,903.442,81 KM, ali je u istoj godini otplaćen dio duga u iznosu od 57,124.558,45 KM. Trenutačni dug Vlade FBiH koji je napravljen u 2024. iznosi 226,778.884,36 KM, što predstavlja samo 34,88% duga o kojem se plasira laž (650,000.000 KM). Radi se o otplati dvaju rizničkih zapisa, prvi je emitiran u ožujku i drugi u svibnju. Do 2. travnja 2025. godine bit će dodatno vraćeno 97,486.430,76 KM ovog duga, što je dodatno smanjenje za 34,30% ovog duga.

Ako sve ovo stavimo u kontekst odnosa duga prema BDP-u, može se reći da je trenutačni udio duga u BDP-u 20,86%, dok je 31. ožujka 2023. godine iznosio 24,90%, što nam govori da je Vlada FBiH smanjila udio duga u BDP-u za 4,04% za 1,5 godina. Kada govorimo o ukupnom dugu FBiH, nedavno je iz Federalnog ministarstva financija potvrđeno kako ovaj entitet ubrzanim postupkom smanjuje razinu javnog duga. U izjavi za Fenu iz navedenog su resora podsjetili kako je dana 28. travnja 2023. godine imenovan novi saziv Vlade Federacije BiH koji je naslijedio zadane proračunske kategorije, pa tako i projicirani deficit, kao i sve ostale obveze koje su nastale tijekom godine.

U pogledu prihodovne strane naveli su kako je izostalo nekoliko značajnih uplata prihoda i dividendi, a što je svakako utjecalo na smanjenje prihodovne strane proračuna na koju Federalno ministarstvo financija nije moglo utjecati niti je predvidjeti. S druge strane, uslijed novih financijskih obveza koje su posljedica, uz ostalo, primjene nekoliko zakona i rasta kamata, došlo je do rasta rashodovne strane. Međutim, uz sve navedeno, sustavan rad rezultirao je očuvanjem financijske stabilnosti i redovitim isplatama iz proračuna. A posebno dobar rezultat ostvaren je u upravljanju dugom te je za osam mjeseci ove godine otplaćeno više od 770 milijuna KM već stvorenog duga, dok istodobno novo zaduženje nije prešlo iznos od 342 milijuna KM.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.