DAN GRADA

FOTO Čapljina se svake godine aktivno razvija i postaje sve ugodnije mjesto za život

Foto: GRAD ČAPLJINA/VLADA HNŽ
Dan Grada Čapljine
Foto: GRAD ČAPLJINA/VLADA HNŽ
Dan Grada Čapljine
03.10.2024.
u 16:34
Pogledaj originalni članak

U povodu Dana Grada Čapljine i blagdana sv. Franje, 4. listopada, u dvorani kina "Mogorjelo" danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Svečanosti je prethodilo odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatske slobode gdje su gradonačelnik Čapljine i predstavnici udruga iz Domovinskog rata položili vijenac. Svečanoj sjednici nazočili su brojni uzvanici iz sfera društvenog života te predstavnici svih razina vlasti, među kojima i predsjedatelj Doma naroda PS BiH te predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović. Ovaj svečani čin svakako je prigoda da se izvijesti o radu vijeće kroz proteklu godinu, što je učinio dopredsjedatelj Vijeća Pero Knežević. Među ostalim, prikazan je i kratki videoprilog o onome što je u Čapljini urađeno u proteklom razdoblju, kao i sve ljepote grada.

- Naša Čapljina, na temelju donesenih planova, doživljava velike promjene. Činimo je modernom, a istovremeno čuvamo našu tradiciju i nasljeđe i to je naša obveza. Zato možemo s ponosom reći da smo izgradili sustav, da imamo viziju, strategiju i da znamo i razumijemo što imamo i kamo idemo, a veseli nas svaki mali uspjeh u oživljavanju i napretku grada kada to zadovoljstvo dijelimo s građanima. Mi nastojimo mijenjati naš grad sa željom da njegov identitet i tradicija ostanu isti. Jer, identitet Čapljine zapravo je identitet Čapljinaca. Odgovornost prema javnom dobru, međugeneracijska solidarnost, održivi razvoj, socijalna osjetljivost, skrb prema potrebitima, briga o djeci, stvaranje uvjeta za gospodarski razvoj, bezuvjetna ljubav i strast prema gradu ono je što je obilježilo naš rad u proteklom razdoblju, stoga apeliram da se na tim principima i argumentima razuma i uvažavanja svi uključimo u razvoj našega grada. Mnogo je toga učinjeno ili započeto u ovih šesnaest godina. Vodili smo se geslom da svaka generacija svoje zadatke mora riješiti, a ne ostavljati ih sljedećim. Vjerujem da smo u tome uspjeli. Ponosni smo i zahvalni svima koji pridonose našem razvoju, ponajprije našim građanima koji su nam to omogućili i zbog kojih smo ovdje. Čapljina je danas siguran i stabilan grad, te vrijednosti nemaju cijenu ni alternativu, a dogovor i uvažavanje su ključ opstojnosti i prosperiteta. Želim zahvaliti i privatnom sektoru na doprinosu razvoju grada te ih ujedno pozivam da se još jače uključe u buduće kvalitativne promjene - kazao je gradonačelnik dr. Smiljan Vidić istaknuvši kako je ovo njegovo posljednje obraćanje u funkciji gradonačelnika.

- Čapljina se svake godine aktivno razvija i postaje ugodno mjesto za život, svojom vizijom nastavite dalje dorađivati i razvijati Čapljinu. Vidjeli smo da je ova lokalna vlast u sinergiji gradonačelnika i Vijeća uspjela realizirati sve svoje planirane aktivnosti na dobrobit stanovništva i svakog čovjeka koji živi na ovom području. Drago mi je da ste imali jasnu viziju i da ste napravili ogromne iskorake u svim segmentima koji se tiču nadležnosti lokalne zajednice, od obrazovno-odgojnog, sportskog, kulturnog života, do prometne i komunalne infrastrukture… - kazao je, među ostalim, Čović.

Predsjednica Vlade HN županije Marija Buhač poručila je kako se u Čapljini svaki put iznova oduševi gledajući uređene gradske ulice, novoizgrađene stambene objekte, gospodarski procvat uopće i uređenu životnu sredinu po mjeri čovjeka. - Na prvi je pogled jasno kako iza svega stoje čvrsta i jaka gradska uprava, jasna dugogodišnja vizija i ustrajnost na ostvarenju postavljenih ciljeva. Tako kreirana životna sredina, uz niz poticajnih mjera koje je donijela ova gradska vlast, uz povoljan zemljopisni položaj, doprinijeli su tomu da ovo bude mjesto u koje se doseljava. Naravno da je svakoj jedinici lokalne samouprave potrebna potpora viših razina vlasti u provedbi kapitalnih projekata, a čapljinski su čelnici, kroz vertikalu izvršne i zakonodavne vlasti u HNŽ-u, i u okrilju našega zajedništva, to imali, ali i znali iskoristiti – kazala je Buhač, dodavši kako je Vlada čvrsto opredijeljena biti prijatelj i partner svim jedinicama lokalne samouprave, na njihovu putu napretka.

- Činjenica da s Čapljinom njegujemo jednu posebnu sinergiju vidljiva je u svakoj gradskoj ulici, kroz brojne izgrađene i obnovljene javne objekte kao što su školske zgrade, dom zdravlja, sportska dvorana, sudske i policijske ispostave, javna rasvjeta, kao i pružena potpora u izgradnji cestovne i vodovodne infrastrukture, potpora poljoprivrednicima, sportskim klubovima, prije svih našemu GOŠK-u i njegovim uspjesima, uz brojne druge projekte u prosvjeti, kulturi, poljoprivredi i turizmu – podsjetila je, među ostalim premijerka Buhač.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.