Osvježenje pronađite u hladnim kockama od čokolade i kokosa. Ovaj genijalan ljetni kolač vrlo je jednostavan za pripremu, ne sadrži gluten i odličan je izbor kad poželiš osvježenje u obliku deserta.
Sastojci
Tamna čokolada 160 g
Maslac 35 g
Jaje 2 kom
Sol 1 prstohvat
Vanilin šećer 1 kom
Kokosovo brašno 30 g
Prašak za pecivo 10 g
Prašak za puding - kokos 1 kom
Mlijeko 1 l
Šećer kristal 5 žlica
Naribani kokos 100 g
Postupak
Otopi čokoladu s maslacem. Odvoji bjelanjke, dodaj prstohvat soli u njih pa ih istuci u čvrsti snijeg. Stavi sa strane. Žumanjke umuti sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodaj otopljenu čokoladu pa sve dobro sjedini.
U smjesu čokolade i žumanjaka umiješaj kokosovo brašno i prašak za pecivo. Naposlijetku, laganim pokretima umiješaj i snijeg od bjelanjaka. Prelij tijesto u namašćeni kalup te peci na 180 stupnjeva 20 minuta.
U međuvremenu, skuhaj puding od kokosa. Mlijeko stavi grijati na laganu vatru, a prašak za puding i šećer dobro umuti s malo mlijeka.
Dodaj u vruće mlijeko i kuhajte dok se puding ne zgusne. Kada je biskvit gotov, i puding se malčice prohladio, prelij puding preko biskvita.
Pusti kolač na sobnoj temperaturi da se malo prohladi. Po površini pospi ribani kokos i stavi hladiti u hladnjak na barem 4 sata.