Građani se manje žale na nemogućnost ostvarenja građanskih, dok raste broj žalbi po pitanju socijalnih prava

Građani se manje žale na nemogućnost ostvarenja građanskih, dok raste broj žalbi po pitanju socijalnih prava
29.05.2024.
u 13:11
Pogledaj originalni članak
Kako bi riješili situaciju u kojoj su se našli tijekom prošle godine, stanovnici BiH u brojnim su slučajevima potražili pomoć ombudsmana. Prema podacima iznesenim u godišnjem izvješću o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, tijekom navedenog razdoblja ombudsmani BiH zaprimili su ukupno 2794 žalbe, tako da su s prenesenim predmetima iz prethodnih godina (1768) u radu bila 4562 predmeta.

Struktura žalbi
Kako se dalje navodi, završen je rad u 2831 predmetu, od čega 1686 iz 2023. godine i 1145 predmeta iz prethodnih godina. - Tijekom izvještajnog razdoblja ombudsmanima BiH na različite se načine obratilo ukupno 8366 građana (izravni kontakti, pisani kontakti, telefonski pozivi, elektronička pošta i pisane žalbe). Struktura podnesenih žalbi u odnosu na povredu prava: povrede političkih i građanskih prava - 771 predmet; žalbe koje su se odnosile na kršenje prava ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava - 741 žalba; povrede prava u pravosuđu i upravi - 709 žalbi; kršenja prava djece - 231 žalba; diskriminacija - 187 žalbi; povrede prava osoba lišenih slobode - 86 žalbi; povrede prava osoba s invaliditetom - 56 žalbi i povrede prava nacionalnih, vjerskih i drugih manjina - 13 žalbi - navedeno je u spomenutom izvješću.

Inače, kako su objasnili iz Institucije ombudsmana za ljudska prava, na bazi zaprimljenih žalbi može se konstatirati da je došlo do ograničenog smanjenja žalbi zaprimljenih u oblasti građanskih i političkih prava, i to u odnosu na slobodu pristupa informacijama i medije, policiju, migracije i azil. Smanjenje žalbi zabilježeno je i u oblastima uprave i diskriminacije, dok je povećanje zabilježeno u oblasti pravosuđa, ekonomskih i socijalnih prava, što je posebno izraženo u odnosu na pravo na mirovine, socijalnu zaštitu i komunalne usluge.

Ekonomska i socijalna prava
- Povećanje u oblasti ekonomskih i socijalnih prava pokazatelj je stanja u kojem se građani nalaze, posebno ako se uzme u obzir broj žalbi u odnosu na pravo na mirovinu. Ovaj pokazatelj indicira na demografske trendove u BiH koji navode na zaključak o starenju populacije, što za posljedicu ima povećanje broja tražitelja prava na mirovinu. Žalbe vezane uz socijalna davanja upućuju na pitanje pristupa pravima koja su propisana zakonom, ali i različitim oblicima pomoći, uključujući jednokratne pomoći. Pravosudni sustav u svakom društvu, kao treći stup vlasti, predstavlja ključni čimbenik za osiguranje vladavine prava i smatra se korektivnim čimbenikom djelovanja drugih dvaju stupova vlasti.

Nastavak trenda povećanja broja žalbi u ovoj oblasti zabrinjava te zahtijeva urgentno djelovanje - stoji u izvješću.

Nadalje, tijekom prošle godine ombudsmani BiH izdali su 356 preporuka u 488 predmeta, što predstavlja neznatno smanjenje od tri preporuke u odnosu na 2022. godinu, kada je izdano 359 preporuka u 428 predmeta. Statistički pokazatelji upućuju da je, iako je u 2023. godini smanjen broj podnesenih žalbi, istodobno izdan približan broj preporuka kao u 2022. godini, uz povećanje stupnja realizacije preporuka. - Statistički podaci upućuju na to da je u 2023. godini, uspoređujući s 2022. godinom, došlo do smanjenja broja nerealiziranih preporuka, kao i smanjenja broja predmeta u kojima tijelo nije dostavilo odgovor nakon izdavanja preporuke - zaključeno je u godišnjem izvješću o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.
 
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.