Analiziramo izborne rezultate

HDZ BiH dominantan u većini hrvatskih općina u Hercegovini i Posavini

11.10.2024.
u 17:57
Prostor središnje Bosne, osim Kiseljaka i Kreševa u kojima će izbori biti održani iduće nedjelje i u kojima HDZ BiH očekuje značajnu prednost, donosi, uslijed svog multietničkog karaktera, potrebu za postizbornim razgovorima i suradnjama.
Pogledaj originalni članak

Analiza rezultata lokalnih izbora u općinama s hrvatskom većinom jasno upućuje na zaključak kako je HDZ BiH ostvario značajnu prednost nad ostalim hrvatskim strankama, a u većem broju općina dominaciju u vijećima koja će mu omogućiti samostalno donošenje odluka. Od Ravnog i Neuma na jugu pa do Domaljevca-Šamca na sjeveru zemlje niz je lokalnih zajednica u kojima je ova stranka potvrdila status najsnažnije hrvatske političke opcije koja će i u iduće četiri godine u tijelima uprave imati prilično komotnu situaciju kada je riječ o donošenju i provedbi odluka.

Općine na jugu
Općina Ravno jedna je takvih, a u njoj je HDZ BiH dobio 13 od ukupno 15 mandata u Općinskom vijeću, u koji još ulazi i SNSD s dva vijećnika. U susjednom Neumu HDZ BiH će također imati u svojim rukama mehanizam odlučivanja jer je dobio 12 od ukupno 17 mandata u Općinskom vijeću. Druga po snazi politička opcija u ovoj jedinoj općini na Jadranskom moru je HDZ 1990. s tri mandata, a u Vijeće s po jednim vijećnikom ulaze još i Hrvatska republikanska stranka i HKDU BiH. Čitluk je jedna od općina u kojima je i više nego očita značajna prednost HDZ-a BiH nad drugim hrvatskim strankama, a računica pritom ukazuje na osvajanje 19 od ukupno 25 mandata. S dva mandata u Vijeće općine Čitluk ulazi HSP BiH, a isti broj mandata osvojio je i HDZ 1990., dok po jedan mandat dobivaju HKDU - Hrast te neovisna lista Jure Džida. U susjednom Ljubuškom pak vidljiva je još značajnija prednost HDZ-a BiH, koji osvaja 21 od ukupno 25 mandata u Gradskom vijeću. Jedine dvije ostale stranke koje su ušle u Vijeće su HDZ 1990. s tri te HSP HB i BiH s jednim vijećničkim mandatom.

Na krajnjem sjeveru Hercegovine, u općini Prozor-Rama, većinu je osvojila Ramska narodna stranka koja će, prema izračunu, imati osam vijećničkih mandata od ukupno 21 u Općinskom vijeću, a slijedi HDZ BiH s pet te HDZ 1990. s tri vijećnika. U Općinsko vijeće također ulazi SDA s tri mandata te SDP i DF s po jednim mandatom. Navedeni odnos snaga govori kako će većina u ovoj općini morati biti posljedica postizbornih razgovora političkih subjekata.

Rezultati u ostatku Hercegovine također su poznati, a oni pokazuju kako HDZ BiH ostvaruje apsolutnu većinu u Širokom Brijegu, Grudama, Posušju, kao i većinu u Čapljini i Mostaru, dok će, primjerice, u gradu Stocu biti potrebno ostvariti postizborne razgovore u cilju stvaranja stabilne većine u Gradskom vijeću koja će moći odgovoriti svim zadaćama i izazovima u idućem četverogodišnjem mandatu. U pogledu lokalnih zajednica u Hercegbosanskoj županiji HDZ BiH ima većinu u Livnu, dok je u općinskim vijećima Kupresa i Tomislavgrada na drugom mjestu, iza HNP-a, što također upućuje na potrebu otvaranja postizbornih razgovora u cilju stvaranja novih većina. Na prostoru Posavske županije HDZ BiH ima komotnu situaciju u Orašju i, kao što smo već naveli, općini Domaljevac-Šamac, dok će se u Odžaku, u kojemu HDZ također ima prednost, tražiti postizborne koalicije.

Središnja Bosna
Prostor središnje Bosne, osim Kiseljaka i Kreševa u kojima će izbori biti održani iduće nedjelje i u kojima HDZ BiH očekuje značajnu prednost, donosi, uslijed svog multietničkog karaktera, potrebu za postizbornim razgovorima i suradnjama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.