Lokalni izbori 2024.

Trojka jača u Sarajevu, HDZ BiH vodi u Mostaru, SNSD ima 45 općina ali ponovno izgubio Banju Luku

07.10.2024.
u 11:43

Jučer su u Bosni i Hercegovini održani lokalni izbori, a prema preliminarnim rezultatima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), do sada je obrađeno 91,35 posto biračkih mjesta. Sljedeće osvježenje rezultata očekuje se u 15 sati, no trenutni pokazatelji donose jasne slike u nekoliko ključnih općina i gradova.

Sarajevo: Trojka održava prednost

U Sarajevu, politička koalicija Trojka (SDP, Naša stranka, Narod i pravda) ostvaruje značajne rezultate. U općini Novo Sarajevo, Benjamina Karić, kandidatkinja Trojke, bilježi sve veću prednost nad svojim protukandidatom Muamerom Bandićem (SBiH). Nakon obrade 95,05 posto biračkih mjesta, Karić ima 42,23 posto glasova (10.444 glasova), dok Bandić zaostaje s 40,37 posto (9.986 glasova). Trojka također uspješno brani svoje pozicije u općinama Stari Grad i Centar u kojima će Naša stranka zadržati načelničko mjesto. S druge strane, SDP zadržava kontrolu u Tuzli. Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković zadovoljan je rezultatima jer su zadržali načelničke pozicije koje su imali, dok su osvojili i nove. S druge strane, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić priznao je kako nisu u potpunosti zadovoljni ostvarenim rezultatima, unatoč očuvanju ključnih pozicija.

Mostar: HDZ BiH drži vodstvo

Na području grada Mostara, HDZ BiH vodi s 40,29 posto (12.447 glasova) nakon obrade 76,97 posto biračkih mjesta. Koalicija za Mostar (SDA, BPS, BH Zeleni) zauzima drugo mjesto s 27,58 posto (8.522 glasa), dok je na trećem mjestu koalicija Grad moj (DF, NES, SBiH, PMP) s 11,88 posto (3.670 glasova). Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je  kako je zadovoljan rezultatima njegove stranke na lokalnim izborima, a između ostaloga rekao je kako vjeruje da će HDZ BiH imati svoga gradonačelnika u Mostaru. Osim toga, HDZ BiH uvjerljivo dominira u općinama s hrvatskom većinom, zadržavši vlast u Neumu, Ravnom, Čapljini, Stocu, Ljubuškom, Širokom Brijegu, Grudama, Posušju, Kupresu, Livnu, Vitezu, Novom Travniku, Usori, Domaljevcu, Orašju i Odžaku. Međutim, stranka je na pragu gubitka načelničke pozicije u općini Žepče, gdje je izvjesno da će novi načelnik biti kandidat SDA. Čović je za ovaj neuspjeh okrivio oporbeni hrvatski blok Hrvatski demokratski savez (HDS), koji je prema njemu "odvukao" oko dvije tisuće glasova i time pomogao SDA-u. S druge strane, kandidat Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) Ivan Buntić pobijedio je na izborima za načelnika Tomislavgrada, dok je Zdravko Marošević, član HDS-a, izabran za načelnika Vareša, općine s bošnjačkom većinom. Jozo Ivančević ostaje načelnik općine Prozor-Rama, gdje je već godinama u oporbi HDZ-u BiH. Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, najavio je kako će ta stranka biti zastupljena u općinskim vijećima širom općina gdje su imali kandidate.

Promjene u Bugojnu i Ključu

Iako je SDA rano sinoć proglasila pobjedu u Bugojnu, ipak je prema najnovijim rezultatima pobijedio kandidat Trojke Edin Mašić s 44,88 posto glasova, dok je Mirza Idrizović (SDA) tijesno iza njega s 44,49 posto. S druge strane, Socijaldemokratska partija (SDP) izgubila je jedno od svojih ključnih političkih uporišta, Općinu Ključ, gdje je u utrci za načelnika pobijedio kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmin Musić. Osim pobjede na načelničkoj poziciji, SDA je u vodstvu i kada je riječ o broju glasova za općinsko vijeće, gdje zauzimaju prvo mjesto. Ovi izbori donijeli su preokret na lokalnoj razini i pokazali promjene u političkim preferencijama građana Ključa, koji su ovaj put dali prednost SDA-u, donoseći novu dinamiku u lokalnu vlast. Kuriozitet ovih izbora je to što je na njima kao kandidat SDA novi mandat načelnika malene općine Trnovo izborio Ibro Berilo i to iz zatvora kamo je dospio prije tri mjeseca zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti.

Republika Srpska: SNSD dominira, ali Stanivuković zadržava Banja Luku

U Republici Srpskoj, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika ostvario je uvjerljive pobjede u 70 posto općina i gradova. Prema riječima Radovana Kovačevića, predsjednika izbornog stožera SNSD-a, njihovi kandidati su pobijedili u 45 općina i gradova. Međutim, unatoč ovim uspjesima, SNSD nije uspio osvojiti gradonačelničku poziciju u Banjoj Luci u kojoj je gradonačelničku poziciju zadržao Draško Stanivuković, kandidat Partije demokratskog progresa (PDP). S druge strane, SNSD je ostvario značajne pobjede u više općina Republike Srpske. Mladen Đurević pobijedio je u Višegradu s 3.215 glasova, zadržavši poziciju načelnika. Njegov najbliži protivnik, Sava Savić (Narodni front – Jelena Trivić), dobio je 695 glasova. Mila Petković ostaje načelnica općine Novo Goražde sa 504 glasa, dok je Dragoljub Bogdanović pobijedio u Rudom s 1.124 glasa. U općini Foča, Milan Vukadinović osvojio je novi mandat s 4.647 glasova, pobijedivši Ognjena Bodirogu iz SDS-a, koji je dobio 4.000 glasova. U Rogatici, Ninoslav Perić (SNSD) uvjerljivo je pobijedio sa 3.591 glasom, dok je njegova protivnica Željka Ikovnić iz SDS-a dobila 1.793 glasa. Milorad Dodik je izjavio da je ovo najbolji rezultat SNSD-a na izborima, naglasivši kako će stranka nastaviti jačati svoju političku dominaciju u Republici Srpskoj. Prebrojavanje glasova još uvijek traje, a očekuje se da će SIP BiH nove rezultate prikazati u 15 sati. Hoće li se pojaviti nova iznenađenja i promjene u trenutnom poretku, saznat ćemo uskoro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije