Čitajte deklaracije: 10 sastojaka koji su opasni za zdravlje

21.12.2024.
u 09:29

Većina pri odabiru zapakirane hrane u trgovini uspoređuje cijene, neki i nutritivne vrijednosti, a trebalo bi svakako baciti oko i na popis sastojaka. Ako znate što tražite, mogli biste saznati puno o vrijednosti proizvoda.

Pakirana hrana je praktična i ukusna no kako bi dobili te okuse, jarke boje i produljeni rok trajanja, proizvođači često koriste upitne sastojke. Minimalno prerađena, cjelovita hrana pomaže vam da izbjegnete mnoge aditive koji se često nalaze u pakiranim opcijama.

Međutim, kada ipak posegnete za prerađenom hranom, važno je znati na koje sastojke morate pripaziti. Ovih10 sastojaka razlog su za brigu, navodi portal Eatthis.com.

1. Visoko fruktozni kukuruzni sirup (high fructose corn syrup)

Od gaziranih pića i sokova do konzerviranog voća, žitarica i mliječnih proizvoda, visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS) čest je sastojak. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, HFCS je postao uobičajeni sastojak jer proizvođači traže jeftinije načine za zaslađivanje proizvoda.

Ovaj je sastojak jeftiniji od šećera, ali pruža sličnu slatkoću i može pomoći u teksturi i zadržavanju vlage u hrani. Međutim, istraživanje sugerira da HFCS može povećati rizik od metaboličkih poremećaja i pretilosti. Ujedno je i izvor praznih kalorija koje ne samo da pridonose težini, već mogu negativno utjecati i na zdravlje zubi.

Shutterstock

2. Natrijev nitrit (sodium nitrite)

Natrijev nitrit najčešće ćete pronaći u suhomesnatim proizvodima, poput mesa za roštilj, delikatesnog mesa i suhomesnatih proizvoda. Ovaj konzervans pomaže zadržati prirodnu boju mesa, ali dolazi s potencijalnim zdravstvenim rizicima. Istraživanja pokazuju da natrijev nitrit u prerađenom mesu može proizvesti kancerogene spojeve, povećavajući rizik od raka.

Srećom, mnoge robne marke sada nude suhomesnate proizvode bez nitrata. Usporedba popisa sastojaka može vam pomoći da pronađete ove zdravije opcije, a malo dodatnog truda može učiniti veliku razliku u poboljšanju kvalitete vaše košarice s namirnicama.

3. Crvena boja

Opsežna istraživanja izazvala su zabrinutost oko sigurnosti prehrambenih boja, a Red No. 3 nije iznimka. Proizvođači dodaju ove prehrambene boje u hranu i piće kako bi stvorili privlačniju boju, posebno u proizvodima za djecu. Iako jarke boje proizvode čine zanimljivijima, one istovremeno mogu naškoditi vašem zdravlju.

U jednoj studiji, štakori izloženi ovoj crvenoj boji razvili su veću učestalost tumora štitnjače. Boja je također zabranjena u kozmetičkim proizvodima zbog potencijalnog kancerogenog djelovanja na životinje.

Uz ovakve rizike svakako je trebate izbjegavati i općenito ograničiti potrošnju bojila za hranu i umjetnih bojila.

Shutterstock

4. Titanijev dioksid (titanium dioxide)

Iako je zabranjen za upotrebu u hrani u Europi, titanijev dioksid se još uvijek nalazi u mnogim popularnim proizvodima u SAD-u. Ovaj se sastojak obično koristi u proizvedenoj hrani bijele boje, kao što je krema za kavu, guma, glazura i puding.

Istraživanja pokazuju da se titanijev dioksid može nakupljati u tijelu, što dovodi do potencijalnog oštećenja DNK i kromosoma. FDA trenutno procjenjuje treba li opozvati njegovu upotrebu u hrani,, a do onda, svakako ga izbjegavajte.

5. Tercijarni butilhidrokinon (tertiary butylhydroquinone)

TBHQ je uobičajeni aditiv u hrani koji se koristi kao konzervans, često uz druge kontroverzne sastojke. Riječ je o sintetskom prehrambenom antioksidansu, koji se koristi za stabilizaciju hrane, masti i biljnih ulja protiv oksidativnog kvarenja i na taj način produljuje njihov vijek trajanja.

Shutterstock

Stručnjaci preporučuju izbjegavanje citirajući istraživanje koje ga povezuje s većom učestalošću tumora kod štakora. Ovaj se aditiv često pojavljuje u grickalicama, žitaricama i krekerima, uključujući mnoge proizvode namijenjene djeci poput žvakaćih guma ili pilećih medaljona.

6. BHA i BHT

Butilirani hidroksianizol (BHA) i butilirani hidroksitoluen (BHT) su konzervansi koji se obično koriste u prerađenoj hrani poput krekera i žitarica. Ovi aditivi sprječavaju užeglost masti u hrani. Iako FDA smatra BHA i BHT sigurnima unutar određenih granica, studije na životinjama pokazuju da BHA može povećati rizik od raka kod ljudi. Druga istraživanja pokazuju da i BHA i BHT mogu poremetiti spolne hormone. Zbog tih zabrinutosti, mnogi se proizvođači okreću vitaminu E kao sigurnijoj i manje kontroverznoj alternativi.

7. Aspartam

Jedan od najčešće korištenih umjetnih zaslađivača, nalazi se u gaziranim sokovima, energetskim pićima, žvakaćim gumama i mnogim proizvodima s niskim udjelom šećera. Dok neki ljudi prijavljuju blage nuspojave poput glavobolje i vrtoglavice, istraživanja sugeriraju da to može predstavljati ozbiljnije rizike.

Studije su povezale aspartam s potencijalnim problemima poput dijabetesa, pretilosti, intolerancije na glukozu i inzulin te promjenama u crijevnoj mikrobioti.

8. Kalijev bromat (potassium bromate)

Često se nalazi u brašnu i gotovim krušnim proizvodima. Pekari ga tradicionalno koriste za povećanje volumena kruha i stvaranje željene teksture mrvica. Dok se većina bromata tijekom pečenja brzo razgrađuje u bezopasni bromid, pokazalo se da sam bromat uzrokuje rak kod životinja.

Shutterstock

Iako zaostali bromat u kruhu predstavlja samo mali rizik za potrošače, njegova je uporaba zabranjena u većini zemalja. No, i dalje je važno provjeriti popise sastojaka i izbjegavati proizvode koji ga sadrže.

9. Acesulfam kalij (acesulfame potassium)

Poznat i kao Ace-K, ovaj zaslađivač s nula kalorija često se nalazi u dijetalnim pićima, žvakaćim gumama i bombonima s niskim sadržajem šećera. Iako su istraživanja kontradiktorna, neka pokazuju da bi mogao predstavljati zdravstveni rizik, a jedna studija napominje i da može utjecati na kognitivnu funkciju.

Kada je prvi sigurnosni test proveden na Ace-K 1970-ih, podaci su sugerirali da bi mogao biti kancerogen kod štakora. Međutim, smatralo se da su ti testovi bili pogrešni. Za svaki slučaj, mudro je ograničiti unos proizvoda koji sadrže ovaj umjetni zaslađivač.

Shutterstock

10. Karamel boja

Uobičajeno se nalazi u gaziranim sokovima, pekarskim proizvodima i kuhanom mesu, a može predstavljati zdravstvene rizike. Kada se karamelna boja proizvodi pomoću amonijaka, može nastati 4-metilimidazol, spoj koji studije povezuju s rakom pluća i leukemijom kod miševa i štakora.

Količina karamel boje koju možete konzumirati iz umaka, poput sojinog umaka i Worcestershire umaka, vjerojatno je minimalna. Međutim, oni koji svakodnevno piju gazirana pića vjerojatno konzumiraju veću količinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?