Nije bilo lako doći do Vicenta Dunatta, francuskog stručnjaka za razvoj proizvodnje i prerade smilje te konzultanta čuvene kompanije “Loccitane”, tijekom njegova nedavnog posjeta Hercegovini. S jedne strane, poput “masonskih loža” tajanstveni domaći smiljari, koji novinare baš i ne žele blizu svojih posjeda, a s druge strane slični ili još opasniji Korzikanci koji bi Dunattu mogli predbaciti da pomaže konkurenciji.
Kako oštroumni u posljednje vrijeme hercegovačku pomamu za smiljem uspoređuju sa zlatnom groznicom, gospodina Dunatta smo, u duhu vestern filmova, presreli na sred ceste i, naravno, krenuli u priču o smilju.
Organizacija proizvodnje
“U Hercegovini sam bio 2011. i 2012. upravo zbog ispitivanja mogućnosti plantažiranja smilja i drugih kultura. Tada nije bilo kultiviranih površina, sada, četiri-pet godina poslije, potpuno druga slika. Teško je sve sagledati. Mislim kako je potrebno više plana u pristupu, počevši od načina obrade, kultiviranjem ili ručno, procijeniti kapacitete…
Poželjno bi bilo proizvodnju unificirati…”, kazao je Dunatt...
Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...