Dr. Miro Barbarić:

Hercegovački maslinari prihvatili svjetske trendove u maslinarstvu

Hercegovački maslinari prihvatili svjetske trendove u maslinarstvu
21.03.2018.
u 19:15
Pogledaj originalni članak

Kad je kvaliteta ulja u pitanju, maslina je Hercegovini do sada dala i više nego što se u prvi mah očekivalo. Ulja su iznimne kvalitete, a potvrda tomu je i podatak da su posljednjih godina sva maslinova ulja koja su dostavljena na ocjenjivanje u Federalni agromediteranski zavod u Mostaru bila ekstra djevičanska, piše Večernji list BiH. Govoreći o kvaliteti hercegovačkih maslinovih ulja i ocjenjivanju, dr. Miro Barbarić, stručni suradnik Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, kaže:

Kultura budućnosti

- Rezime kušanja maslinova ulja pokazao je sljedeće - u prve tri, četiri godine pojavljivale su se sve klase maslinova ulja tj. od lampante, preko djevičanskog, pa do ekstra djevičanskog maslinova ulja. To su tri osnovne klasifikacije maslinovih ulja. U posljednje tri godine taj broj se značajno smanjio u korist ekstra djevičanskog ulja, pa protekle dvije godine sa stopostotnim uzorkovanjem maslinovog ulja na terenu zastupljenost drugih klasa praktički ne postoji, svi uzorci bili su u klasi ekstra djevičanska ulja. Prednost i veliki doprinos je u tome što Hercegovina kao regija nije patila od tradicionalnog pristupa prerade masline, tj. nismo imali nasljeđe običaja, nego smo odmah krenuli po svjetskim trendovima prerade. Tome su doprinijeli naši gospodarstvenici koji su u prvom mahu prepoznali maslinu kao kulturu budućnosti i uložili svoj novac u prerađivačke pogone. Tako u Hercegovini imamo tri uljare, najveća je kapaciteta 3,2 tone po satu, druga 500–700 kg po satu i treća, mala, do 100 kg po satu. Kod ocjenjivanja ulja, po dr. Barbariću, bitna je plodovitost. Asocijacija maslinova ulja pri samom kušanju mora biti asocijacija na plod masline, prije svega, a onda na njezino drvo, tj. list masline. Ako zadovoljava ta dva kriterija, znači da je na dobrom putu da bude ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ako još ima novu osobnost, koja se zove nota pokošene trave, onda to ulje dobiva na još većoj vrijednosti - dodaje on.

Studiozniji pristup

Kad je u pitanju hercegovačko maslinarstvo, valja reći da je to jedna od grana koje nije pogodila kriza. Istina, od pet posljednjih godina, masline su samo jednom dobro rodile, no to ne mijenja puno jer se samo ulje, unatoč cijeni, uglavnom od 25 KM, prodaje bez problema. Da bi stanje u ovoj oblasti bilo bolje, trebat će povesti računa o sortimentu te studioznije prići procesu oprašivanja i educirati maslinare.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MU
Muzakus
01:00 22.03.2018.

Za koju maslinu na tanjur.... https://sphere.social/?ref_code=gnwlcmbx1yjb