revolucionarni uređaj

Hrvatska bolnica dobila je moćan uređaj koji prepoznaje tumor već u začetku

Foto: Romana Kovačević Barišić
Hrvatska bolnica dobila je moćan uređaj koji prepoznaje tumor već u začetku
19.10.2024.
u 20:47
Ovaj uređaj, koji je razvila kompanija Siemens, nudi revolucionarna rješenja u dijagnostici, smanjuje dozu zračenja i ubrzava otkrivanje bolesti
Pogledaj originalni članak

Specijalna bolnica Radiochirurgija Zagreb prva je u Hrvatskoj, a jedna od rijetkih u Europi, koja koristi najnoviju tehnologiju kvantnog CT-a za preciznu dijagnostiku i liječenje karcinoma. Ovaj uređaj, koji je razvila kompanija Siemens, nudi revolucionarna rješenja u dijagnostici, smanjuje dozu zračenja i ubrzava otkrivanje bolesti, posebice kod screeninga raka pluća.

Ravnatelj bolnice, dr. Dragan Schwarz, objašnjava kako je Radiochirurgija postala Siemensov Referentni centar za primjenu umjetne inteligencije, što je omogućilo bolnici pristup ovom naprednom uređaju. Prvi pacijent koji će koristiti kvantni CT za planiranje radioterapije i radiokirurgije naručen je već 21. listopada. Siemensovi inženjeri i znanstvenici dolaze u bolnicu kako bi dodatno unaprijedili sustav.

Napredna dijagnostika bez čekanja

Kvantni CT omogućuje liječnicima da u samo nekoliko minuta naprave pregled i pronađu cijeli spektar dijagnostičkih nalaza, uključujući karcinom, emfizem, koronarnu bolest, kalcificirane žile i plućnu fibrozu. Uređaj mjeri gustoću tkiva i analizira koliko kontrasta neki nodus upija, čime se odmah može procijeniti je li riječ o benignom ili malignom čvoriću.

Prof. Ivica Mažuranić, pulmolog i radiolog u Radiochirurgiji, ističe kako je najveća prednost kvantnog CT-a smanjena doza zračenja, koja je 36% manja u odnosu na najsuvremenije uređaje. „To čini ovaj uređaj idealnim za screening raka pluća, čime se omogućuje rano otkrivanje i precizna dijagnostika bez rizika za pacijente“, kaže Mažuranić.

Precizna analiza bez čekanja na rast nodusa

Jedna od najvećih prednosti kvantnog CT-a je mogućnost dijagnosticiranja malih nodusa, promjera samo nekoliko milimetara, bez potrebe za višemjesečnim čekanjem. „Dok se standardni čvorići prate do godinu dana, mi ih sada možemo analizirati i dijagnosticirati dok su još mali, zahvaljujući elektromagnetski navođenoj bronhoskopiji“, objašnjava Mažuranić.

Uređaj omogućuje prikaz nodusa u različitim bojama ovisno o njegovoj aktivnosti, što liječnicima pomaže da razlikuju upalne od malignih procesa. „Primjerice, ako nodus upija 24% kontrasta, radi se o malignom procesu, dok bi viša razina upućivala na upalu“, objašnjava Mažuranić.

Dijagnostika uz pomoć umjetne inteligencije

Svaki nalaz kvantnog CT-a automatski se šalje na servere u Njemačkoj, gdje ga analizira umjetna inteligencija u sklopu Siemensovog sustava AI-Rad Companion. Rezultati analize vraćaju se unutar 15 minuta, čime se smanjuje mogućnost ljudske pogreške i povećava točnost dijagnoze.

„Riječ je o nevjerojatnoj tehnologiji koja smanjuje subjektivnost liječnika pri postavljanju dijagnoze. Primjerice, kada radiolog nije siguran je li lezija maligna, AI može procijeniti rizik s visokim postotkom pouzdanosti“, ističe dr. Schwarz.

Planiranje liječenja s maksimalnom preciznošću

Osim dijagnostike, kvantni CT donosi veliku korist i u planiranju radioterapije. Prema riječima dr. Hrvoja Kaučića, onkologa i radioterapeuta, ovaj uređaj omogućuje korištenje kontrasta u snimkama za precizniju vizualizaciju tumora, a zatim se kontrast može softverski ukloniti kako bi fizičari nesmetano planirali zračenje.

„Precizna diferencijacija između zdravog i tumorskog tkiva omogućuje nam da poštedimo zdravo tkivo, a maksimalnu dozu zračenja usmjerimo na tumor. To je velika prednost u liječenju“, kaže dr. Kaučić.

Kvantni CT – budućnost dijagnostike i liječenja

Domagoj Kosmina, fizičar iz Radiochirurgije, ističe kako je kvantni CT jedinstven po spektralnoj analizi energije fotona. To omogućuje razlikovanje različitih tkiva i materijala unutar tijela te precizno ocrtavanje tumorskih lezija. „Možemo virtualno ukloniti kontrast iz snimke i dobiti jasnu sliku za precizno planiranje liječenja“, objašnjava Kosmina.

Liječnici u Radiochirurgiji vjeruju da će kvantni CT uskoro postati standard u bolnicama diljem svijeta. Ova tehnologija ne samo da ubrzava dijagnostiku već smanjuje smrtnost od karcinoma kroz široki screening populacije. „Cilj nam je da dijagnostika postane brža, preciznija i dostupnija, jer će to spasiti mnoge živote“, zaključuje dr. Schwarz.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.