Posjet Hercegovini

Hrvatska nastavlja pomagati projekte Hrvata u BiH

14.04.2016.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Državnog ureda Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH Zvonko Milas s glasnogovornicom Ureda Žanom Ćorić i suradnicima boravio je u posjetu Hercegovini. U pratnji načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića i predsjednika Općinskog vijeća Tihomira Kvesića, posjetio je i Poduzetnički inkubator na Zvirićima gdje ih je dočekao Ivan Jelčić, ravnatelj HERAG-a (Razvojna agencija ZH županije). Tom je prigodom Milas naglasio kako postoji ogroman potencijal za jačanje suradnje na gospodarskom polju između Republike Hrvatske i hrvatskih tvrtki koje djeluju u Bosni i Hercegovini. “Zakonski okvir za takvu suradnju postoji – potrebno ga je samo staviti u funkciju”, rekao je Milas i dodao kako dodatnu priliku vidi i u zajedničkim projektima prekogranične suradnje u okviru EU fondova. Načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić kazao je kako postoji prostor da se angažira poslovna zona Zvirići u kojoj se nalazi poslovni inkubator. Dodao je kako će se Općina Ljubuški u idućem razdoblju prijaviti na šest prekograničnih projekata s Republikom Hrvatskom.

“Nama nema opstanka na ovim prostorima bez razvoja gospodarstva, bez novih kvalitetnih radnih mjesta, a to ćemo teško ostvariti bez suradnje s Republikom Hrvatskom”, kaže Barbarić. Ivan Jelčić, direktor HERAG-a, kaže kako ova agencija ima dobru suradnju s Općinom Ljubuški, kao i svim ostalim općinama i gradovima u ZH županiji.

“U naš inkubator je ušlo šest tvrtki i one se polako razvijaju”, kazao je Jelčić. Milas je ovom prilikom obišao i radove na Studentskom domu, Pučkoj kuhinji i Međunarodnom centru za dijalog u Mostaru. Projekt Studentskog doma, Pučke kuhinje i Međunarodnog centra za dijalog potpomaže financijski i Vlada RepublikeHrvatske od 2014. godine. On je pohvalio projekt i rekao kako će i dalje Vlada Republike Hrvatske preko Državnog ureda Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike u svojim mogućnostima potpomagati ovaj projekt. Voditelj radova nada se kako će se sljedeće godine otvoriti Pučka kuhinja u povodu 100. obljetnice spašavanja gladne djece iz Hercegovine u Slavoniji. Pučka kuhinja bi se trebala nazivati “Pučka kuhinja fra Didaka Buntića”.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.