Veleposlanik RH Ivan Sabolić

Insinuira se da Hrvatska utječe na visokog predstavnika Schmidta, cilj je ušutkati ga

Insinuira se da Hrvatska utječe na visokog predstavnika Schmidta, cilj je ušutkati ga
28.09.2024.
u 09:53
Republika Hrvatska daje punu podršku mandatu visokog predstavnika Schmidta u osiguranju punog poštivanja Daytonsko-pariškog sporazuma, temelja na kojem narodi Bosne i Hercegovine mogu graditi funkcionalnu državu - rekao je Sabolić
Pogledaj originalni članak

Nastavljaju se manipulacije i jača pritisak političke grupacije SDFA, bliskih joj organizacija i medija oko revizije u slučaju kontroverznog Hrvata, povremeno Srbina i Bosanca Slavena Kovačevića pred Europskim sudom za ljudska prava, piše Večernji list BiH.

Jedna od njih odnosi se i na tvrdnje kako je Republika Hrvatska ishodila Schmidtovo obraćanje pred Sudom, što automatski kod "patriotski" osviještenih građana budi sumnje u ulogu Zagreba koji se oko svakog pitanja toj istoj javnosti nastoji predstaviti kao neprijatelja Bosne i Hercegovine. Zamolili smo hrvatskog veleposlanika Ivana Sabolića za komentar. On je odbacio špekulacije dijela političara u BiH i medija koji tvrde kako Hrvatska stoji iza nakane visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta da sudjeluje u raspravi koja će se pred Europskim sudom za ljudska prava održati u reviziji slučaja Slavena Kovačevića. Posljednjih tjedana traje žestoka hajka bošnjačkih stranaka i bliskih im medija na njemačkog političara na čelu međunarodne zajednice u BiH.

U studenome rasprava

- Osuđujemo svaki govor mržnje usmjeren prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu te se protivimo pritiscima kojima ga se želi omesti ili spriječiti u njegovu mandatu i namjeri da pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu govori o ustavno-pravnom poretku definiranom u Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu. Posebno odbijamo izjave pojedinih dužnosnika i komentare dijela medija u BiH kojima se želi insinuirati da se iz Republike Hrvatske utječe na spomenute aktivnosti visokog predstavnika Schmidta. Republika Hrvatska daje punu podršku mandatu visokog predstavnika Schmidta u osiguranju punog poštivanja Daytonsko-pariškog sporazuma, temelja na kojem narodi Bosne i Hercegovine mogu graditi funkcionalnu državu - rekao je Sabolić na upit Večernjeg lista BiH.

Visoki međunarodni predstavnik će se kao prijatelj suda (amicus curiae) obratiti tijekom rasprave pred Velikim vijećem Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu tijekom studenoga. Tada se očekuje iznošenje stajališta samog apelanta koji je "pobijedio" državu BiH u prvome stupnju pred Malim vijećem u postupku koji je kontaminirao sudac ESLJP-a Faris Vehabović. Nakon objave o uključivanju Schmidta brojni aktivisti SDFA dobili su signal da se aktiviraju. - U ovom trenutku sasvim je očigledno da gospodin Schmidt radi u zajedničkom pothvatu s Draganom Čovićem i političkim Zagrebom, odnosno s Andrejem Plenkovićem. To je jedna te ista politička mašinerija koja dijeli jednu te istu ideološku viziju za BiH. Ovo je postalo viđenje većine međunarodnih dužnosnika u Sarajevu, ali kod kojih zbog svojih političkih razloga, odnosno viđenja u svojim glavnim gradovima, ne postoji dovoljno volje da se stane tome na kraj. Svi su oni svjesni da Schmidt narušava vjerodostojnost OHR-a od kojeg se najvjerojatnije više neće nikada oporaviti - rekao je analitičar Jasmin Mujanović u prepoznatljivoj recikliranoj mantri SDFA koja stalno ponavlja nekoliko teza oko presude "Kovačević". Pokušava se pokolebati visokog predstavnika kako bi Veliko vijeće suda ESLJP-a potvrdilo presudu koja potencijalno vodi razmontiranju cijelog Daytona.

Dayton je temelj

A daytonski temelji su tri konstitutivna naroda - Hrvati, Bošnjaci i Srbi. S obzirom na to da je s curenjem presude u slučaju "Kovačević" u javnosti prije negoli je sud obznanio skrenuta pozornost na ulogu suca Farisa Vehabovića, shvatilo se kako je on ključno modelirao i obmanuo kolege i u drugim predmetima - "Zornić", "Pilav", "Šlaku" i "Pudarić". A koje su mimikrija za plan političkog Sarajeva da cijelu državu pretvori u bošnjačku državicu.

Posve identično s onim što je s drugim sredstvima u Jugoslaviji na njezinu raspadu pokušao izvesti Slobodan Milošević. Zato ne treba uopće čuditi da je hrvatski premijer Plenković prigodom boravka u Sarajevu problematizirao taj utjecaj jedne strane iz BiH na odluke Europskog suda. Plenković je upozorio kako su te presude... "jedan pravni put ostvarivanja političkih ciljeva".

- BiH postoji na temeljima onoga što se, nažalost, dogodilo između 1991. i 1995. i onoga što je dogovoreno kako je zemlja ustrojena. Ovo što vidimo kroz sve ove slučajeve su nastojanja da se kroz praksu Europskog suda nešto promijeni - rekao je premijer i poručio da je Dayton temelj kojega se Hrvatska drži. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.