SARAJEVO

Inspekcija naredila poništenje izbora rektora Univerziteta u Sarajevu

Inspekcija naredila poništenje izbora rektora Univerziteta u Sarajevu
27.09.2024.
u 15:43
To je na današnjoj press konferenciji potvrdio i aktualni rektor Rifat Škrijelj koji je najavio žalbu na rješenje inspekcije
Pogledaj originalni članak

Županijska uprava za inspekcijske poslove Sarajevske županije naredila je poništenje izbora prof. dr. Tarika Zaimovića za novog rektora Univerziteta u Sarajevu. Inspekcija je početkom rujna izvršila nadzor nakon anonimnih prijava i već su utvrđene određene nepravilnosti, a sada je donesena i naredba o poništenju izbora. To je na današnjoj press konferenciji potvrdio i aktualni rektor Rifat Škrijelj koji je najavio žalbu na rješenje inspekcije. "Promptno je reagiralo Tužiteljstvo SŽ, na bazi anonimnih prijava, formiralo predmet, ustupilo prema MUP-u, uključio se Odjel za suzbijanje privrednog kriminala u izbor rektora, tražili razna dokumenta. A danas je kao kruna tog postupanja, odgovorno i javno tvrdim, nasrtaja na autonomiju UNSA došlo rješenje županijske inspekcije", naveo je Škrijelj.

On je vladajućoj većini poručio da ako dozvole "ovakve nasrtaje na UNSA" u trenutku kada njemu ističe mandat 1. listopada, a drugi rektor još nije preuzeo, UNSA bi po mogao ostati bez rektora. "Ne piše u aktu što kad meni istekne mandat, što onda. Nema pravo inspektor naređivati rektoru i UNSA. Mi ćemo to dokazivati. Tražit ćemo da ovo ide prema našem osnivaču dakle Sarajevskoj županiji, skupštini i vladi", najavio je. Podsjetimo, anonimne prijave bile su znak da inspektori Županijske inspekcije Sarajevske županije izvrše nadzor na Univerzitetu u Sarajevu u vezi sa natječajnom procedurom i izborom prof. dr. Tarika Zaimovića za novog rektora UNSA.

Inspektori su prilikom nadzora uočili da je tekst natječaja manjkav, zatim da su prilikom izbora novog dekana glasali dekani koji nisu upisani u sudski registar kao i da su glasali pojedini predstavnici organizacijskih jedinica po ovlasti iako je pravilnikom propisano da se može glasati isključivo osobno. Ono što je najinteresantnije, a vjerojatno i najbitnije, utvrđeno je da je jedan od dva kandidata u trenutku glasanja imao i funkciju prorektora, a to znači da je imao i pravo glasa na sjednici na kojoj se birao novi rektor. U prevodu, prof. dr. Tarik Zaimović, a što je i utvrđeno, na sjednici na kojoj je izabran za rektora imao je pravo glasa čime je automatski imao prednost u odnosu na svog protukandidata. Dakle, prof. dr. Tarik Zaimović mogao je glasati za svog protukandidata, ali i za sebe što je vjerojatnije. Utvrđeno je da je on iskoristio svoje pravo glasa. Ako izuzmemo pitanje etičnosti odnosno je li uredu glasati za sebe treba reći da Zakon o visokom obrazovanju kaže da je zabranjena svaka vrsta diskriminacije i neravnopravnog postupanja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.