Nakon objave prepiske poruka stomatologa i majke tinejdžerice

Utvrđuje se uzroke smrti Džejle Drapić (16): Inspekcija ušla u ordinaciju stomatologa, dobili su posebne upute

Utvrđuje se uzroke smrti Džejle Drapić (16): Inspekcija ušla u ordinaciju stomatologa, dobili su posebne upute
18.10.2024.
u 21:00
- Naše inspektore poslali smo u kontrolu nakon što smo dobili nalog od Tužiteljstva Sarajevske županije, uz neke posebne upute. Sanitarni i zdravstveni inspektori Županijske uprave za inspekcijske poslove izvršili su nadzor nad radom ove stomatološke ordinacije i zadatak koji je od nas tražen je obavljen - kazao je Mešić
Pogledaj originalni članak

Obitelj Džejle Drapić (16), tinejdžerice iz Sarajeva, koja je, nakon liječenja zuba u privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Dr. Haris Mekić", preminula u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), traži istinu i pravdu, piše radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, 2. listopada stanje Džejle Drapić je, nakon intervencije stomatologa, postajalo sve lošije pa je uslijed otjecanja dolazilo do gušenja te je majka samoinicijativno vodi u KCUS. Iznova joj se pogoršalo stanje i došlo je do novog gušenja. Nakon što su urađene CT snimke, doktori KCUS-a su Džejlu Drapić uputili na hitnu operaciju 3. listopada. Poslije toga Džejla je bila smještena na intenzivnu njegu, gdje su liječnici, a što je i obitelj nekoliko puta do sada naglasila, učinili sve da je spase, na čemu su im neizmjerno zahvalni.

Nakon što se stanje nije popravilo, 11. listopada Džejla je podvrgnuta novoj operaciji, koju nije izdržala te je, nažalost, preminula.

Tužiteljstvo se uključuje

Tužiteljstvo Sarajevske županije je, kako su ranije pisali bh. mediji, poduzelo nužne radnje za utvrđivanje uzroka smrti.

U četvrtak, 17. listopada, glasnogovornica Tužiteljstva Sarajevske županije Azra Bavčić kazala je kako "tužitelj poduzima radnje i provjere, a o pojedinačnim radnjama neće obavještavati javnost".

Već danas pojavila se informacija kako su službenici Županijske uprave za inspekcijske poslove (ŽUIP) u četvrtak izvršili nadzor u stomatološkoj klinici doktora Harisa Mekića, u kojoj se liječila Džejla Drapić.

Portal radiosarajevo.ba kontaktirao je s Adisom Mešićem, ravnateljem Županijske uprave za inspekcijske poslove, koji je potvrdio kako su inspektori bili na mjestu događaja u ordinaciji u kojoj je liječena preminula tinejdžerica.

- Naše inspektore poslali smo u kontrolu nakon što smo dobili nalog od Tužiteljstva Sarajevske županije, uz neke posebne upute. Sanitarni i zdravstveni inspektori Županijske uprave za inspekcijske poslove izvršili su u četvrtak nadzor nad radom ove stomatološke ordinacije i zadatak koji je od nas tražen je obavljen - kazao je Adis Mešić za radiosarajevo.ba.

Otkrio je kako ŽUIP informacije dobivene nakon nadzora neće podijeliti s javnošću...

- Kao što su smjernice Tužiteljstva SŽ-a da ne objavljuje pojedinačne radnje o poduzetim aktivnostima i rezultatima, tako ćemo i mi postupiti - dodao je ravnatelj Mašić.

Na upit novinara koliko je potrebno dana da se dobiju rezultati nadzora ordinacije Harisa Mekića, Mašić je kazao: - Još je o tome rano govoriti... No, neki raniji primjeri sličnih analiza pokazuju kako su potrebna tri do četiri dana. Prema mom mišljenju, mogu kazati kako će rezultati analize ordinacije biti poznati sljedeći tjedan i odmah ćemo ih proslijediti Tužiteljstvu SŽ-a - kazao je Adis Mešić, ravnatelj Županijske uprave za inspekcijske poslove.

Tvrdnje stomatologa

Podsjetimo, nakon što se u medijima oglasio Haris Mekić, stomatolog koji je liječio zub preminule Džejle Drapić iz Sarajeva, a koji je naveo kako je ona bila u njegovoj ordinaciji 30. rujna ove godine te da on s daljnjim liječenjem preminule djevojke nema ništa, navodeći kako se ona liječila u drugim zdravstvenim ustanovama, Dnevni avaz došao je u posjed prepiske na Viberu između njega i Džemile Drapić, Džejline majke.

Kako navodi Avaz, objavljena prepiska u potpunosti demantira navode stomatologa Mekića i otkriva kako on zdravstveno stanje preminule Džejle nije shvatio dovoljno ozbiljno jer, kako se navodi, i nakon 30. rujna nastavio je davati savjete Džejlinoj majci što bi djevojka trebala činiti sa zubom.

Podsjetimo, u prvoj poruci koju je majka Džemila uputila doktoru Mekiću 30. rujna u 10.52 ona ga obavještava da Džejla ima problem sa zubom te traži od njega termin. Nakon toga doktor odgovara kako zna o kojem je zubu riječ.

- Dobro jutro, može li Džejla danas doći ikako, zub joj se već tri dana upalio, onaj što ste joj ga popravljali. Kao da joj se zagnojio, ne može ni jesti, čeljust je cijela boli. Nisam mogla ranije zvati jer ide u školu, međusmjena je. Danas je slobodna - napisala je Džejlina majka Džemila.

Na to je doktor odgovorio:

- Pozdrav, Džemila, mislim da znam o kojem je zubu riječ jer je on bio rizičan, nažalost. Odgovara li danas u 16 sati?

- Može, doći će s ocem - napisala je nakon toga Džemila.

Poslije toga stanje se počelo komplicirati pa se Džemila 2. listopada ponovno javlja doktoru Mekiću.

- Dobro jutro, Harise, samo da vas pitam treba li Džejla nečim ovaj zub ispirati ili stavljati oblog. Ona je otekla užasno i grlo ju zateže. Od otekline ništa ne može jesti jer ne može otvoriti usta. Pije antibiotik Amoxibos 500, a najgore je što od zuba ima temperaturu. Jer doktorica je jučer u općoj rekla da od zuba ima groznicu i temperaturu. I drugi put kad dođe kod vas samo da joj date potvrdu s pečatom da je bila kod vas jer Džejla ne ide u školu pa joj treba pravdanje. I ja mislim da je trebala dobiti jači antibiotik - to je Džemila napisala u 9.34.

Nakon dvije minute stiže odgovor u obliku pitanja od stomatologa Mekića.

- Pozdrav, Džemila, ima li ona sada manje bolove?

Džemila u 9.37 odgovara:

- Zub je ne boli, cijela čeljust i vrat je bole jer je otekla. Ne može ni vrat okrenuti koliko je otekla.

U 9.39 Mekić piše "savjet" što Džejla treba činiti sa zubom.

- Neka čisti zub poslije svakog obroka da ga ne bi hrana zatvorila. Neka nastavi s tim antibiotikom i, naravno, odmara se još koji dan dok joj ne spadne potpuno oteklina. Može koristiti hladne obloge, pomoći će joj - napisao je u posljednjoj poruci stomatolog Mekić, prenosi Avaz.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.