Iz Hrvatske u Srbiju htjeli ući s radioaktivnim gromobranom. Upalili se svi alarmi. Uhićeni su

Iz Hrvatske u Srbiju htjeli ući s radioaktivnim gromobranom. Upalili se svi alarmi. Uhićeni su
07.03.2023.
u 10:22
Pogledaj originalni članak

Na graničnom prijelazu Bezdan u subotu oko 20.30 između Srbije i Hrvatske detektirana je opasna radioaktivna tvar u autu u kojem se vozilo troje Hrvata. Policija navodi da su u prtljažniku Audija pronašli radioaktivnu glavu gromobrana. 

- Policija je uhitila tri osobe koji su građani Republike Hrvatske zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo unošenja opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija. Granična policija ih je zatekla na graničnom prijelazu Bezdan u autu marke Audi, a u prtljažniku auta je pronađena radioaktivna glava gromobrana. Oni su privedeni uz kaznenu prijavu javnom tužilaštvu u Somboru - rekli je srpska policija.

Glava gromobrana pronađena je u prtljažniku u rezervnom kotaču u autu hrvatskog državljanina L.M. (49), javlja Kurir.

Prisustvo radioaktivnih materijala, alarmirali su postavljeni senzori na graničnom prijelazu. Prema neslužbenim informacijama, senzori su se oglasili upozoravajući na visok nivo zračenja i prisustvo „ozbiljne količine” radioaktivnog materijala. Vozač i dvoje putnika uhićeno je na graničnom prijelazu, a spraska policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu. 

Radioaktivni gromobrani koriste radioaktivno zračenje za ionizaciju zraka. Time se povećava vodljivost zraka pa se tako usmjerava i pomaže pražnjenje atmosferskog elektriciteta na željenom mjestu. Sam gromobran nije opasan dok stoji okomito, ali kad se nagne prema dolje ili padne, ionizirajuće zračenje se proteže 300 metara u smjeru u kojem je okrenut. U Hrvatskoj je zabranjeno korištenje takvih gromobrana. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.