Nove tehnologije za lokalne izbore

U Mostaru listići idu u skener, u Brčkom biometrija, u Sarajevu kamere

opći izbori bih
Fena
27.09.2024.
u 21:56

Kako bi se žitelje BiH navrijeme upoznalo s onime što donose ovogodišnji izbori, Središnje izborno povjerenstvo nastavlja sa simulacijama primjene pilot-projekata, a jedan od događaja održan je i u Sarajevu, prilikom čega je testiran sustav optičkih skenera

Birači na pojedinim mjestima u Mostaru, Tuzli, Stocu, Vogošći, Novom Gradu, Prijedoru i Visokom, umjesto u dosadašnju kutiju, listiće će na ovim izborima ubacivati u skener koji omogućuje automatsko prebrojavanje glasova te izravnu transmisiju rezultata, dok će, primjerice, birači u Distriktu Brčko svoj identitet potvrđivati dajući svoje biometrijske podatke, piše Večernji list BiH.

Ovo su neke od ključnih tehnoloških promjena koje se očekuju na ovogodišnjim lokalnim izborima koji se, podsjećamo, održavaju iduće nedjelje, a koji će, vidljivo je, biti specifični po brojnim promjenama. Kako bi se žitelje BiH navrijeme upoznalo s onime što donose ovogodišnji izbori, Središnje izborno povjerenstvo nastavlja sa simulacijama primjene pilot-projekata, a jedan od događaja održan je i u Sarajevu, prilikom čega je testiran sustav optičkih skenera, što je projekt koji podržava USAID BiH. Direktorica projekta pri USAID-u Tihana Bartulac Blanc tom je prilikom naglasila kako je glasovanje identično kao i do sada, no umjesto glasačke kutije postavljen je skener u koji se ubaci glasački listić, a koji potom može biti prihvaćen ili odbačen ako skener uoči neke nepravilnosti. Dodala je da bi se pilot-projekt mogao proširiti i na opće izbore 2026. godine. Jedna od općina u kojoj će biti navedena tehnologija je i Vogošća, a pritom je predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva Selma Zunđa kazala da će u svih 48 biračkih mjesta u toj općini biti optički skeneri te da je simulacija rada skenera, koja je nedavno održana u Vogošći, bila uspješna.

Istodobno, Misija OESS-a u suradnji sa SIP-om organizirala je u Brčkom dvodnevno predstavljanje i simulaciju pilot-projekta "Biometrijske identifikacije i autentifikacije birača", a tom je prilikom politički savjetnik u Uredu šefa Misije OESS-a u BiH i projekt-menadžer za unaprjeđenje izbornog integriteta u BiH Ahmet Rifatbegović rekao da će se na svih 139 biračkih mjesta postaviti uređaji koji će potvrđivati identitet birača na dan izbora. Skeneri na 145 biračkih mjesta u 7 gradova i biometrija u Brčkom dva su od ukupno četiri pilot-projekta na ovim izborima, treći je "Autentifikacija birača i transmisija rezultata" koji SIP BiH primjenjuje uz podršku Europske unije, a provodit će se na 165 biračkih mjesta, odnosno 11 osnovnih izbornih jedinica (Stari Grad Sarajevo, Doboj, Gradiška, Goražde, Srebrenica, Trebinje, Domaljevac-Šamac, Bijeljina, Zvornik, Sanski Most, Tešanj), dok je četvrti uvođenje videonadzora, a provodi ga SIP BiH, i to u 5 gradova i općina (Zenica, Centar Sarajevo, Banja Luka, Istočno Novo Sarajevo, Vlasenica) na ukupno 10 biračkih mjesta.

Istodobno, imenovani su i glavni operateri i operateri za instalaciju i rad na opremi: za prvi projekt "Autentifikacija birača i transmisija rezultata" imenovano je 14 glavnih operatera i 177 operatera, za projekt optičkih skenera imenovano je 11 glavnih operatera i 145 operatera, dok je za projekt videonadzora imenovano 10 operatera. Za pilot-projekt "Biometrijska identifikacija i autentifikacija birača" imenovanje će se provesti kada se steknu uvjeti. Kada govorimo o tehničkim pripremama, u petak je SIP imenovao 5753 predsjednika biračkih odbora i 4439 zamjenika predsjednika biračkih odbora. Nedostajući predsjednici i zamjenici predsjednika biračkih odbora bit će dodatno imenovani kada se steknu uvjeti. Navedena odluka bit će objavljena na web-stranici SIP-a i na nju se može uložiti prigovor u roku od 72 sata. U kontekstu prijevoza listića prvi ciklus kreće u nedjelju, i to korištenjem vozila Oružanih snaga BiH, a što je odluka koja je donesena nakon poništenja odluke SIP-a BiH o izboru najpovoljnijeg ponuđača u postupku javne nabave - prijevoza izbornog materijala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije