Mnogo je znanstveno potkrijepljenih razloga da razmislite o tome da vam grejp postane redoviti dio prehrane, kažu nutricionisti i navode da to niskokalorično suptropsko voće nudi mješavinu vitamina, minerala i hranjivih tvari odličnih za organizam. Bogat vlaknima i velik u odnosu na drugo voće, grejp može biti zdrava namirnica za zadovoljavanje apetita, uravnoteženje crijeva, kontrolu težine i potporu metabolizmu.
1. Može ojačati imunološki sustav
Jer tijelu pruža snažnu dozu C vitamina. Naime samo 100 grama svježeg crvenog ili ružičastog grejpa pruža preko 30 miligrama tog vitamina, a prema Johns Hopkins Medicine, "jedan cijeli grejp srednje veličine osigurava 100% dnevnih potreba za C vitaminom".
Uz to, njegovi moćni antioksidansi pomažu imunološkom sustavu u obrani od štetnih bakterija i virusa, a istraživanja otkrivaju da povećani unos C vitamina može čak pomoći i u liječenju respiratornih i sistemskih infekcija, koje utječu na dišni sustav, odnosno na krvotok.
2. Može pomoći kod inzulinske rezistencije
Dijetetičarka dr. Gabriela Barreto kaže da to dokazuje i studija objavljena u Journal of Medicinal Food u kojoj su sudionici koji su prije obroka konzumirali po pola grejpa. dva sata nakon obroka imali smanjenu razinu glukoze i sveukupno smanjenje inzulinske rezistencije.
3. Može pomoći u povećanju razine kalija
"Uloga kalija u tijelu je da služi kao glavni elektrolit koji pomaže u održavanju ravnoteže tekućine i hidratacije, održavanju otkucaja srca, kontrakciji mišića i funkciji živaca te pokretanju tekućina kao što su otpadni produkti iz stanica", kaže Barreto za Eat This, a grejp kalija ima gotovo koliko i banana.
4. Može pomoći u povećanju proizvodnje kolagena
Kako starimo, proizvodnja kolagena ima tendenciju smanjenja, a uvođenje grejpa u prehranu može pomoći tijelu da ga stvara više.
„Kolagen čini oko 30% strukture kostiju, veliku količinu tkiva tetiva i ligamenata, a važan je za strukturu kože i krvnih žila“, kaže Barreto.
5. Može pomoći u zdravlju srca
Ako tražite hranu koja će pomagati da održite zdravlje srca, grejp je odlična opcija.
"Grejp zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kalija i antioksidansa podržava i zdravlje srca", kaže dr. Breanna Woods.
Ona dodaje i da se otkrila povezanost između unosa grejpa i smanjenog rizika od koronarne bolesti srca, akutnih koronarnih događaja i ishemijskog moždanog udara.