Kada dođete na posao, a morate se brzo razbuditi i doći k sebi, nema boljeg od kave. Ispijanje gorke kave za većinu je veliko razočaranje, ali s takvim okusom dan mora proći dalje. Srećom, okus kave možete poboljšati prstohvatom, ni manje ni više nego – soli, piše Bon Apetit.
Osim što ćete tako smanjiti gorčinu i samim time potrebu za nezdravim šećerom, pa i mlijekom, kava će imati bolji okus.
Zašto bi sol činila kavu manje gorkom? Skuhana kava ima prirodno gorak okus. Neki su ljudi čak genetski predisponirani da budu osjetljiviji na tu gorčinu. Ali gorčina nije sasvim loša: mnogi je traže, budući da naš mozak uči da ispijanje šalice kave daje pozitivno potkrepljenje u obliku njezine stimulativne aktivnosti.
Međutim, često se prirodna gorčina kave previše pojačava duljim kuhanjem, prefinim mljevenjem zrna ili kada je mljevena kava oksidirala ili ustajala. Ovdje sol stupa na scenu. Ioni natrija iz soli vežu se za receptore za sol na našem jeziku, u osnovi blokirajući naš mozak od opažanja gorkog okusa i pojačavajući našu percepciju drugih okusa poput slatkoće.
Savršena mjera prema gastrostručnjaku Altonu Brownu jest četvrtina žličice soli i dvije žlice mljevene kave na veliku šalicu vode. Naravno, ako vam je njegova preporuka o količini kave previše, prilagodite je vlastitom ukusu. Što vam treba? Samo kava i sol
Naime, samo stavite sol u gorku kavu i promiješate. Sol se neobično veže na okusne pupoljke koji detektiraju gorčinu i zaustavlja ih da obavljaju svoj posao. Možda ćete osjetiti blagi trag slanoće, ali ako preferirate slanu notu prije gorkog, ovaj trik idealan je za vas.