Izbjegava prejedanja te se ne pokušava riješiti mamurluka hranom, piše Ordinacija.hr.
Iako je prehrana nutricionistice Kerry Torrens većinu vremena pažljivo birana, blagdani su razdoblje kada se i ova stručnjakinja suočava s izazovima, kazala je za bbcgoodfood.com te navela nekoliko trikova uz pomoć kojih ona pokušava očuvati zdravlje.
ZDRAV DORUČAK
Za večernji se izlazak ova nutricionistica priprema od ranog jutra te tako dan započinje s porcijom zobene kaše u koju doda brusnice i cimet.
Kaša, tvrdi ona, stabilizira razinu šećera u krvi te kontrolira apetit tijekom dana. S druge strane, dodavanjem jogurta, ovaj obrok odlična je podrška imunološkom sustavu, ali i probavnom zdravlju jer se ta namirnica bori s negativnim posljedicama sezone zabava, kakvi su alkohol i manjak sna.
Dan prije, ali i poslije izlaska, tvrdi nutricionistica, trudi se popiti šest do osam čaša vode ili dosta čaja te soka razrijeđenog vodom.
"Čak i blago stanje dehidriranosti uzrokovat će glavobolje", kazala je te navela kako se ona osobno teško natjera piti tekućinu za hladnog vremena, a s tom se lošom navikom bori tako da na spavanje odlazi s čašom vode, a dan započinje s novom.
Ukoliko nije popila ni onu koju je planirala navečer, prije doručka se trudi popiti obje.
ZDRAV TANJUR
Velika ponuda blagdanske hrane čiju količinu sami birate, recept je za katastrofu, tvrdi nutricionistica. Iz tog razloga takvoj ponudi pristupa pažljivo i promišljeno.
Nastojim pola površine tanjura prekriti povrćem i salatom, a drugu polovicu proteinima iz lososa i piletine, recimo, kazala je.
JEDNO ALKOHOLNO PIĆE SVAKI SAT VREMENA
Izbjegavanje obroka kako bi ostavili mjesta za kalorije koje se nalaze u alkoholu, nije dobra ideja, smatra nutricionistica.
Alkohol sadrži jedino kalorije te izbjegavanjem obroka u korist alkohola, u tijelo zapravo ne unosite apsolutno ništa vrijednih nutrijenata što je posebno loše u trenucima kada tijelo mora razgraditi alkohol, a nema sredstava za to, objašnjava.
No, kako bi spriječili mamurluk, predlaže stručnjakinja, držite se jedne vrste pića, a pokušajte birati one svjetlije bojom te one razrijeđene sokovima, jer takva vrsta sadrži manje kemikalija koje uzrokuju glavobolju.
S druge strane, alkoholna bi pića trebali piti umjereno, jedno svakih sat vremena, razrijeđeno naravno, kako bi izbjegli sve loše posljedice takvih pića.
HRANJIV DORUČAK ZA JUTRO POSLIJE
Kajgana s povrćem izbor je doručka ove nutricionistice nakon večeri uživanja u alkoholu.
Biram gljive jer sadrži vitamine B koji vraćaju energiju, rajčice za vitamin C te luk jer pospješuju rad jetre, kazala je.
Uz njih, rado bira i špinat, a za jutra kada ne možete konzumirati kuhan doručak, odaberite smoothie s bananom, narančom i kivijem jer su bogati kalijem koji vraća elektrolite izgubljene utjecajem alkohola, savjetuje.
ISPLANIRANI OBROCI
Čak i ako pretjera s hranom za blagdane, Torrens tvrdi kako ni tada ne preskače obroke jer uravnotežena prehrana je ono najvažnije.
"Držim se pravila 80:20 koje se odnosi na to da 80 posto vremena jedem zdravo, a taj mi postotak omogućuje uživanje u delicijama vikendom i u posebnim prilikama", kazala je.