Ovaj kolač/torta sigurno će vas oduševiti. Lagani je ljetni kolač s prhkim tijestom, makom i laganim jogurt slojem...prefino...
Sastojci
300 g mekog brašna
200 g putera/maslaca
100 g Šećera ( kristal) - može i šećer u prahu
1 Vanilin šećer
1/2 Praška za pecivo
2 žumanjka
naribana korica limuna
prstohvat soli
po potrebi žlica vrhnja
Za nadjev od maka
200 g mljevenog čistog maka
40 g instant griza
100 g Šećera ( kristal)
15o ml kipućeg mlijeka ( možda će trebati i manje )
2 žlice pekmeza od marelice
Za nadjev od jogurta
2 čvrsta jogurta 3,2%mm
1 kiselo vrhnje 12%mm - plavo
100 g Šećera ( kristal)
1 Vanilin šećer
2 bjelanjka
40 g oštrog brašna (cca 3 žlice)
Priprema
1.Umijesiti tijesto od svih sastojaka. Prosijanom brašnu sa praškom za pecivo dodati šećer i vanili šećer pa maslac narezan na listiće i naribanu koricu limuna, piše Coolinarika.
Izmiksati spiralnim nastavcima ili izmrvim prstima i kad se stvore nakupine mrvica dodati žumanjke i miksati dalje. Ukoliko vam se smjesa nije povezala, dodajte žlicicu vrhnja i nastavite miksati. Kad se sve poveže i ne lijepi za posudu izvadite tijesto iz posude i odvojite 1/3, umotajte u prozirnu foliju i odložite u zamrzivač ( to se kasnije nariba na jogurt sloj ). Ostatak tijesta također pokriti i odložiti na hlađenje u hladnjak ( cca 15 minuta do pola sata ). Za vrijeme dok se tijesto rashlađuje, pripremiti nadjeve.
2. Za nadjev od maka u posudi pomijesati mak, šećer, griz i preliti kipućim mlijekom ( ne svu količinu mlijeka, možda ne bude trebalo, ovisi o maku). Umiješati 2 žlice pekmeza. Nadjev bi trebao biti lagano kremaste konzistencije, ne prerijedak. Staviti sa strane na hlađenje.
3. Za nadjev od jogurta prvo izmiksati bjelanjke u snijeg sa polovicom količine šećera i odložiti sa strane. Zatim u drugoj posudi izmiksati jogurte, vrhnje, drugu polovicu količine šećera i vanili šećer. Uzeti veću špatulu za miješanje smjese, dodavati u smjesu od jogurta naizmjenično snijeg i brašno ( 3 žlice ). Dobro izmješati da se sve sjedini.
4. Izvaditi tijesto iz hladnjaka i razvaljati na veličinu kalupa. Zadignuti rubove tijesta otprilike 1,5cm ili do predvidjene visine sloja maka. U hrpicama istresti nadjev od maka i razmazati po tijestu u što ravnijem sloju. Zatim izliti nadjev od jogurta i poravnati. Lupiti tepsijom o stol da se sam izravna. Na taj sloj naribati onu trećinu tijesta iz zamrzivača. Staviti na pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na srednju rešetku. Temperaturu pečenja i duljinu prilagodite iskustvima sa svojom pećnicom. Okvirno, 180 stupnjeva i 40 minuta, dok ne porumeni i površina lagano počne pucati, još uvijek se mora malo tresti jogurt sloj, stisne se kod hlađenja.
5. Nakon što se djelomično rashladi, možete po želji posipati šećerom u prahu. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se do kraja ohladi. Rezati na šnite u ovom slučaju. Može se peći i u četvrtastom kalupu 24X30cm pa se reže na kocke