Marinada kojoj ne nedostaje kiseline brzo omekšava meso, ali je i odličan dodatak ribi te joj daje finu aromu...
Dobra marinada omekšava meso i daje finu aromu, a koliko je svjetskih kuhinja, toliko je i različitih kombinacija začina i drugih dodataka. Naginjete li azijskim specijalitetima, možete isprobati marinadu koja je nastala po uzoru na omiljeni vijetnamski umak za umakanje kojekakvih grickalica, a zove se nuoc cham.
Marinada prilagođena zapadnjačkim ukusima ipak ne sadrži previše egzotičnih sastojaka, a ni ljutine, tako da nema straha. Kako vijetnamska marinada sadrži dosta kiseline, dovoljno je marinirati meso ili ribu 15-30 minuta. Idealna je za brzinsko mariniranje junetine, svinjetine ili piletine, ali i ribe. Možete meso premazati tek kistom ili je poslužiti kao dodatak jelu. Zgodan je i dodatak mljevenom mesu koristite li ga za tortilje ili kakav drugi zalogaj toga tipa, piše Punkufer.
Sastojci za marinadu:
1/2 male ljutike
1/2 vezice svježih stabljika korijandra
4 češnja češnjaka
3/4 šalice soka limete (od 6 do 8 limeta)
1/4 šalice ribljeg umaka
2 do 3 žlice šećera
Priprema:
1. Grubo nasjeckajte 1/2 male ljutike i 1/2 vezice stabljike korijandra. Dodajte 4 češnja češnjaka, 3/4 šalice soka limete, 1/4 šalice ribljeg umaka i 2 žlice šećera pa izmiksajte u glatku smjesu.
2. Kušajte i po potrebi dodajte još žlicu šećera.
I dobar tek!