korisni savjeti

Kako cjepiva protiv bolesti COVID-19 djeluju - što trebate znati?

Kako cjepiva protiv bolesti COVID-19 djeluju - što trebate znati?
28.04.2021.
u 16:20
Pogledaj originalni članak

Koronavirus uzrokuje infekciju pomoću proteina na svojoj površini, tzv. proteina šiljka (engl. spike protein) pomoću kojeg se veže za stanice tijela te ulazi u njih i uzrokuje bolest, piše HALMED i objašnjava kako djeluju cjepiva protiv bolesti COVID-19, piš Ordinacija.hr.

Zato se većina cjepiva razvija na način da cilja protein šiljka pa cjepivo u organizmu uzrokuje stvaranje antitijela i T stanica koji su usmjereni protiv šiljka i koji onemogućavaju ulazak koronavirusa u stanice domaćina. Cjepiva tako pripremaju imunološki sustav na prepoznavanje i obranu tijela od bolesti za koju su namijenjeni.

Sva do sada odobrena cjepiva (proizvođači: BioNTech i Pfizer; Moderna Biotech Spain, S.L.; AstraZeneca i Sveučilište u Oxfordu; Janssen Vaccines & Prevention BV) djeluju na način da u stanicama organizma potiču stvaranje proteina šiljka kakav na svojoj površini nosi koronavirus. Imunološki sustav osobe prepoznaje ovaj protein kao strani te kao prirodnu obranu tijela protiv njega proizvodi protutijela i T-stanice. Ako u narednom razdoblju cijepljena osoba dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, imunološki sustav će prepoznati virus i bit će spreman za obranu, čime će osoba biti zaštićena od bolesti COVID-19.

Cjepiva proizvođača BioNTech i Pfizer te proizvođača Moderna Biotech Spain, S.L. to postižu na način da pomoću molekule glasničke ribonukleinske kiseline (mRNK) stanicama daju gensku uputu za stvaranje proteina šiljka.

Druga dva cjepiva, proizvođača AstraZeneca i Sveučilišta u Oxfordu te proizvođača Janssen Vaccines & Prevention BV, sadrže druge, za ljude neškodljive, viruse iz porodice adenovirusa koji su izmijenjeni na način da sadrže gen koji u stanicama organizma potiče stvaranje proteina šiljka koronavirusa.

 

Shutterstock
Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.