Dio pravilne prehrane je sigurno i mogućnost da svom organizmu pružite sve potrebne vitamine i minerale koje samo i putem hrane unosimo. Ako jedete ribu, vjerojatno unosite i dodatne nutrijente koje ne možete dobiti iz drugih namirnica. No jeste li ikad pomislili na to što se tijelu događa ako prestanete jesti ribu?
Konzumacija ribe, posebno one masnije poput lososa, tune, sardina, je sasvim sigurno dobra namirnice za zdravlje, piše Ordinacija.hr.
Namirnice su to pune vitamina, kao na primjer vitamina D, a radi se o nutirjentu koji bi trebao biti u svakodnevnoj prehrani. Uz to masne ribe sadrže i omega 3 masne kiseline koje čuvaju zdravlje mozga i potiču ga bolje funkcionira.
ŠTO ĆE SE DOGODITI AKO PRESTANETE JESTI RIBU?
Prema riječima struke može povećati rizik od razvoja bolesti srca.
Ako ribu jedete najmanje 2 puta u tjednu možete tako utjecati na snižavanje krvnog tlaka, prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka, aritmije te smanjiti razinu triglicerida u krvi. Sve navedeno je važno, a dodajemo kako je stvar u tome da ćete smanjiti šanse za razvojem kardiovaskularnih bolesti.
Ako vam se čini da ste odjednom počeli zaboravljati stvari, možda biste trebali pripremiti malo lososa. Jedna je studija pokazala kako osobe koje jedu ribu imaju veći mozak – doslovno. Ne samo što im je mozak veći, već su manje šanse da će se kod njih razviti demencija ili kognitivno propadanje. Ako vam je želja jačati snagu mozga, trebali biste ribu uključiti u tjedni meni – nekoliko puta.
TUŽNI STE VIŠE NEGO OBIČNO?
Prepišite to manjku ribe u prehrani, a kako je prenio magazin Time, jedna je studija pokazala kako konzumacijom ribe se smanjuje mogućnost razvoja depresije i to za 17 posto manje od onih koji ribu ne jedu.
Iako istraživanje nije dalo točan podatak kako to riba utječe na raspoloženje, vjeruje se da se radi o omega 3 masnim kiselinama koje na neki način mogu utjecati na dopamin i serotonin, sva važna neurotransmitera koji će pomoći pri regulaciji raspoloženja. Ako danas razmišljate što pojesti za večeru, razmislite o tome kako dodati ribu na tanjur, a srce i glava će vam biti na tome zahvalni, i puno zdraviji.
PRIPREMITE UKUSAN RUČAK S LOSOSOM
Losos, zbog svojih sastojaka, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, hipertenzije i razvoja drugih ozbiljnih bolesti.
Potrebni sastojci:
4 lista limete
1 svežanj korijandera s korijenom
1 čili papričica, očišćena od sjemenki i sitno nasjeckana
165 ml mlijeka od kokosa
4 fileta lososa
2 krastavca, oguljena
1 mango
maslinovo ulje
riža skuhana na pari i kriške limete kao prilog
Priprema:
1. Očistite lišće limete i lijepo nasjeckajte. Operite korijander.
2. U keramičkoj posudu stavite lišće limete, nasjeckani korijen korijandera, čili papričicu i kokosovo mlijeko. Dodajte losos i ostavite da se marinira 30 minuta.
3. Po potrebi ga okrenite.
4. Krastavce narežite po dužini, a sjemenke očistite žlicom. Narežite na sitne kockice i stavite u posudu.
5. Odvojite meso manga žlicom i narežite na kockice. Dodajte mango krastavcima.
6. Zagrijte grill tavu na jakoj vatri.
7. Namastite uljem, smanjite vatru.
8. Losos izvadite iz marinade i stavite na tavu (tako da koža bude na gornjoj strani) i pustite da se peče na svakoj strani 2-3 minute.
9. Poslužite losos uz rižu, salatu od krastavaca i manga te krišku limete.