za korisnike obiteljske mirovine

Kako ne bi ostali bez mirovine, studenti i srednjoškolci do kraja mjeseca trebaju dostaviti potvrdu o školovanju

Foto: ilustracija
Kako ne bi ostali bez mirovine, studenti i srednjoškolci do kraja mjeseca trebaju dostaviti potvrdu o školovanju
06.10.2024.
u 09:41
Korisnici obiteljskih mirovina potvrde o redovitom školovanju trebaju dostaviti u nadležnu županijsku službu Zavoda MIO prema mjestu prebivališta
Pogledaj originalni članak

Srednjoškolci i studenti koji su korisnici obiteljske mirovine, kako ne bi ostali bez tog prava, do kraja ovog mjeseca u Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje trebaju dostaviti dokaz o redovitom školovanju, piše Večernji list BiH.

- Federalni zavod za MIO podsjeća korisnike obiteljske mirovine, studente i srednjoškolce, čije je pravo na mirovinu uvjetovano redovitim školovanjem, da su obvezni do kraja listopada dostaviti potvrde o redovitom školovanju kako ne bi dolazilo do obustave isplate mirovine - naveli su iz Federalnog zavoda za MIO u obavijesti na svojoj službenoj stranici.

Što kaže zakon

Korisnici obiteljskih mirovina navedene potvrde o redovitom školovanju trebaju dostaviti u nadležnu županijsku službu Zavoda MIO prema mjestu prebivališta. Pravo na obiteljsku mirovinu ostvaruje dijete umrlog korisnika ili osiguranika do navršenih 15 godina života ili najkasnije do navršenih 26 godina života ako je na redovitom školovanju, a ona iznosi 70 posto od mirovine umrlog. Zakon definira i da dijete kod kojeg nastupi nesposobnost za samostalan život i rad prije 15. godine života ima pravo na obiteljsku mirovinu dok ta nesposobnost traje.

Nadalje, dijete kod kojeg nesposobnost za privređivanje nastupi poslije 15. godine života, a prije smrti korisnika mirovine, ima pravo na obiteljsku mirovinu ako ga je osiguranik odnosno korisnik mirovine uzdržavao do svoje smrti. U zakonu stoji i da dijete kod kojeg tijekom korištenja prava na obiteljsku mirovinu nastupi nesposobnost za samostalan život i rad ili nesposobnost za privređivanje zadržava pravo na mirovinu dok ta nesposobnost traje. Inače, prema zakonu koji je na snazi u Federaciji BiH, pravo na obiteljsku mirovinu imaju članovi obitelji umrlog osiguranika koji su na dan smrti ispunjavali uvjete za starosnu ili invalidsku mirovinu. Među članovima obitelji smatraju se bračni supružnik (udovica odnosno udovac), rastavljeni bračni supružnik ako mu je pravomoćnom presudom dosuđeno pravo na uzdržavanje.

Prava djece i udovica

Ovo pravo može ostvariti dijete rođeno u braku ili izvan braka te posvojeno dijete, izvanbračno dijete i unuče bez oba roditelja ako ga je umrli korisnik mirovine uzdržavao. Kada je riječ o djeci, njihovo pravo na korištenje mirovine prestaje prestankom redovitog školovanja, bez mirovine će ostati i udovica mlađa od 50 godina života koja stupi u brak, izuzev ako je pravo na obiteljsku mirovinu ostvarila zbog potpune nesposobnosti za privređivanje.

Ipak, udovica koja na osnovi smrti supruga iz novog braka ne ostvari pravo na obiteljsku mirovinu, ima pravo na obiteljsku mirovinu na osnovi supruga iz prvog braka ako na dan smrti drugog supruga ima djece iz prvog braka koja koriste pravo na obiteljsku mirovinu, pod uvjetom da prema toj djeci vrši roditeljske dužnosti. Pravo na obiteljsku mirovinu prestaje udovcu mlađem od 60 godina života koji stupi u brak, izuzev ako je pravo na tu mirovinu ostvario zbog potpune nesposobnosti za privređivanje. Ako korisnik obiteljske mirovine kojem je pravo prestalo ponovno podnese zahtjev za ostvarivanje prava na mirovinu, uspostavit će se isplata ranije utvrđene mirovine nakon ispunjenja uvjeta propisanih Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.