MIO objavio rok za potvrde

Tko ima pravo na obiteljsku mirovinu i kako je može izgubiti?

03.10.2024.
u 07:43

Ima više kategorija koje imaju pravo na obiteljsku mirovinu

Federalni zavod za MIO obvještenjem je podsjetio korisnike obiteljske mirovine, studente i srednjoškolce, čije je pravo na mirovinu uvjetovano redovnim školovanjem, da su obvezni do kraja listopada dostaviti potvrde o redovnom školovanju kako ne bi dolazilo do obustave isplate mirovine.

Potvrde o redovnom školovanju dostavljaju se u nadležnu županijsku službu Zavoda MIO  prema mjestu prebivališta.

– Podsjećamo, prema Zakonu o MIO, pravo na obiteljsku mirovinu ostvaruje dijete umrlog korisnika ili osiguranika do navršenih 15 godina života ili najkasnije do navršenih 26 godina života ukoliko se nalazi na redovnom školovanju.“ – saopćeno je iz Zavoda MIO.

Podsjećamo, kako ima više kategorija koje imaju pravo na obiteljsku mirovinu ukoliko ispunjavaju uvjete i da ta mirovina iznosi 70 posto od mirovine umrlog.

Pravo na obiteljsku mirovinuimaju članovi obitelji umrlog osiguranika koji je na dan smrti ispunjavao uvjete za starosnu ili invalidsku mirovinu. Članovima obitelji smatraju se bračni supružnik (udovica, odnosno udovac), razvedeni bračni supružnik, ako mu je pravomoćnom presudom dosuđeno pravo na uzdržavanje. Zatim, dijete rođeno u braku ili izvan braka, te usvojeno dijete, pastorak, ako ga je umrli osiguranik, odnosno korisnik mirovine uzdržavao, unuče bez oba roditelja ako ga je umrli osiguranik uzdržavao.

Udovica ima pravo na obiteljsku mirovinu ako je na dan smrti supruga navršila 50 godina života. Zatim, ako je na dan smrti supruga bila potpuno nesposobna za privređivanje, odnosno ako je takva nesposobnost nastala u roku jedne godine od dana smrti supruga.

Ima pravo na mirovinu ako je poslije smrti supruga ostalo jedno ili više djece koja imaju pravo na obiteljsku mirovinu a ona obavlja roditeljske dužnosti prema toj djeci.

Ima li udovac pravo na obiteljsku mirovinu?

U Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju stoji da udovac ima pravo na obiteljsku mirovinu ako je na dan smrti supruge navršio 60 godina. Ako je bio potpuno nesposoban za privređivanje, odnosno ako je takva nesposobnost nastala u roku jedne godine od dana smrti supruge…

Pravo na obiteljsku mirovinu ima i supružnik iz razvedenog braka, ako mu je pravomoćnom sudskom presudom dosuđeno pravo na uzdržavanje te ako ispunjava uvjete iz ovog zakona.

Dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu do navršenih 15 godina života, a poslije toga do završetka redovnog školovanja, ali najkasnije do navršenih 26 godina života.

Dijete kod kojeg nastupi nesposobnost za samostalan život i rad prije 15. godine života ima pravo na obiteljsku mirovinu dok ta nesposobnost traje.

Dijete kod kojeg nesposobnost za privređivanje nastupi poslije 15. godine života, a prije smrti korisnika mirovine, ima pravo na obiteljsku mirovinu ako ga je osiguranik odnosno korisnik penzije uzdržavao do svoje smrti.

Dijete kod kojeg tijekom korištenja prava na obiteljsku mirovinu nastupi nesposobnost za samostalan život i rad ili nesposobnost za privređivanje zadržava pravo na mirovinu dok ta nesposobnost traje.

Nesposobnost za samostalan život

Nesposobnost za samostalan život i rad postoji kad se osoba zbog vrste i težine tjelesnog ili mentalnog oštećenja ili vrste i težine psihičke bolesti ne može osposobiti za obavljanje najjednostavnijih poslova.

Pravo na mirovinu ima i uzdržavani član obitelji.

– Osiguranik, odnosno korisnik mirovine uzdržavao je člana obitelji ako prosječni mjesečni prihod člana obiteljskog kućanstva, podnositelja zahtjeva za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu u godini u kojoj je nastupila smrt korisnika mirovine, ne prelazi iznos najniže mirovine u Federaciji iz prethodne godine, određene u skladu s ovim zakonom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije