Pratite prognozu

Kakvo to nevrijeme stiže u BiH i Hrvatsku!? Prijete poplave, odroni...

Foto: Robert Belosevic/PIXSELL
Kakvo to nevrijeme stiže u BiH i Hrvatsku!? Prijete poplave, odroni...
01.10.2024.
u 19:04
Promjenu vremena donijeti će nam ciklona, koja će se tijekom srijede formirati na zapadnom Sredozemlju, zatim će se u noći na četvrtak, te tijekom četvrtka i petka preko Italije premještati prema našoj regiji i jugoistoku Europe
Pogledaj originalni članak

Ako smo se ljetos umorili od suše, izgleda da se posljednjih tjedana umaramo od kiše. Usput nam je na blagdan svetog Mihovila stiglo i zahlađenje, tako da o Miholjskom ljetu i ne možemo nešto posebno govoriti. Federalni hidrometeorološki zavod objavio je izglede vremena za razdoblje od 1. do 14. listopada. Odmah na početku naveli su (i pogodili) da će prvi dan listopada proteći u stabilnim vremenskim prilikama, a onda... promjena.

Na sličnom tragu je i profesor Zoran Zadro koji je na svojoj stranici objavio da je sezona grijanja ponegdje već počela s obzirom na pad temperatura koji nam se u nedjelju dogodio. I on je u dugoročnoj prognozi, vezanoj i za BiH i za zemlje okružja, naveo da će obilnije oborine ponegdje stvoriti mnoge probleme, a moguće su i lokalne poplave. - Dobar dio srijede moći ćemo uživati u lijepim jesenskim danima uz razmjerno hladno jutro. Vjetar će okretati na južne i jugozapadne smjerove i osobito tijekom srijede sve više jačati. To će biti uvod u jače pogoršanje vremena koja nas čeka između srijede i subote.

Promjenu vremena donijeti će nam ciklona, koja će se tijekom srijede formirati na zapadnom Sredozemlju, zatim će se u noći na četvrtak, te tijekom četvrtka i petka preko Italije premještati prema našoj regiji i jugoistoku Europe. Već tijekom srijede na sjevernom Jadranu, gorskom i sjeverozapadnom dijelu Hrvatske treba očekivati kišu. Obilnija kiša se očekuje u drugome dijelu dana i navečer. Pojas oborina će se proširiti nad veliki dio naše regije. Upozorava se da bi od kraja srijede do subote na Jadranu i dijelovima uz Jadran, većem dijelu Hercegovine, većem dijelu Crne Gore, jugozapadu i zapadu Bosne moglo u prosjeku pasti od 70 mm do 200 mm oborine. Pri tome su uz grmljavinske nepogode, gdje za kratko vrijeme može pasti veće količine kiše, gotovo izvjesne lokalne poplave - ističe Zadro.



Naveo je i upozorenja da bi od kraja srijede do subote na istoku, srednjem i sjeverozapadnom dijelu Bosne, jugu, srednjem i zapadnom dijelu Srbije i sjeverozapadnom i zapadnom dijelu Hrvatske moglo pasti u prosjeku od 30mm do 90mm oborine, što također može izazvati lokalna plavljenja. - Upozorava se na moguću opasnost od nastanka odrona uzrokovanih obilnim oborinama. Vrijeme bi se potkraj vikenda i početkom idućeg tjedna trebao smirivati, kada će i umjereno zahladiti. Nova promjena uz nove oborine izgledna je ponovno sredinom narednog tjedna. I na kraju treba kazati da je ovo okvirna procjena akumulacije oborina prema trenutačnom prognostičkom materijalu i da su korekcije u količinama oborina itekako moguće - naveo je profesor Zadro.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.