materijalna šteta višemilijunska

Katastrofa biblijskih razmjera: Sve im je odnijela voda, od automobila, prilaza, ceste, vrta

Foto: PIXSELL
poplave u bih
Foto: PIXSELL
poplave u bih
Foto: PIXSELL
poplave u bih
Foto: PIXSELL
poplave u bih
poplave u bih
poplave u bih
04.10.2024.
u 20:30
Zbog obilne kiše koja se doslovno sručila na ovaj dio središnje Bosne, izlile su se rijeke Lepenica, Fojnica i Kreševka, a brojni potoci, koji su nabujali uslijed kiše, nosili su sve pred sobom
Pogledaj originalni članak

Potop biblijskih razmjera. Tako bi se u najkraćem mogle opisati poplave koje su u noći s četvrtka na petak zahvatile općine Lepeničke doline - Kiseljak, Kreševo i Fojnicu, kao i Vareš. Zbog obilne kiše koja se doslovno sručila na ovaj dio središnje Bosne, izlile su se rijeke Lepenica, Fojnica i Kreševka, a brojni potoci, koji su nabujali uslijed kiše, nosili su sve pred sobom, piše Večernji list BiH.

Kasno noću bujica je u dva fojnička naselja usmrtila dvije osobe, ženu u Bilićima, u zaseoku Praje u blizini Dusine, na cesti koja iz Fojnice vodi do Deževica, sela u općini Kreševo i poznatog svetišta svetog Jakova Markijskog, dok je niže u naselju Gojevići usmrtila muškarca. Gojevići i susjedne Luke su među najteže stradalima u poplavama u Fojnici. Tijekom dana na području Fojnice pronađeno je još jedno tijelo za koje se pretpostavlja da pripada osobi koja je nakon poplava prijavljena kao nestala. Riječ je o muškarcu koji je nestao na području naselja Gojevići.

Brojna naselja pod vodom

Mnogi su stanovnici poplavom pogođenih područja evakuirani iz svojih domova, voda je nosila pomoćne objekte, potopila automobile. Pod vodom su se u trenu našla brojna naselja, ulice su se pretvorile u rijeke, voda je nosila dijelove ceste. Promet između Kiseljaka i Kreševa bio je prekinut, nije se moglo ni iz Kiseljaka prema Busovači i Lašvanskoj dolini, a iz Kiseljaka prema Sarajevu moglo se jedino preko Visokog. Mnogim je selima prijetila i bujica, osobito na području Kreševa, gdje je voda odnijela dio ceste podno Franjevačkog samostana, a neka sela doslovno odsjekla od ostatka općine. - Posljednjih smo godina dosta uložili u cestovnu infrastrukturu. Za samo nekoliko sati voda je odnijela sve. Ipak, najvažnije je bilo spasiti ljude i na to smo bili fokusirani - kazao nam je načelnik Kreševa Renato Pejak.

- Ovo je katastrofa biblijskih razmjera, ovakvo nešto u Kiseljaku nismo imali niti takvo što pamtimo - kaže načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak. Načelnici Kiseljaka i Kreševa Mišurić Ramljak i Pejak, kao i načelnik Fojnice Sabahudin Klisura noć su proveli na terenu sa službama civilne zaštite, policijom, vatrogascima. Kako bi stanovništvu poplavljenih područja osigurali potrebnu pomoć, sva trojica načelnika proglasila su stanje prirodne nesreće stavljajući pri tom sve općinske službe i javna poduzeća na raspolaganje poplavama pogođenom stanovništvu. Zbog poplava su stradali i brojni dalekovodi, nastava je u svim školama odgođena. Mnogi stanovnici poplavljenih područja nisu mogli napustiti svoje kuće ili stanove jer je voda ušla i u stubišta nekih stambenih zgrada, a iz mjerodavnih općinskih službi stizali su apeli da oni kojima nije prijeka potreba ne napuštaju svoje domove radi vlastite sigurnosti. Dramatičan dan je iza stanovnika Lepeničke doline koju je pogodio katastrofalni potop te odnio tri ljudska života. Materijalne štete, koje se bez sumnje mjere milijunima maraka, tek će se zbrajati.

Istodobno sa stanovnicima Lepeničke doline s posljedicama katastrofalnih poplava borili su se i žitelji sjeverne Hercegovine. Uz Jablanicu, koja je posebno teško stradala, poplave su odsjekle i dolinu Neretvice u kojoj su smještene župe Podhum - Žitače, Obri i Solakova Kula. Kako je za Katolički tjednik kazao župnik u Obrima, sa sjedištem u Kostajnici, don Marin Marić, stanje je bilo kaotično. Zbog poplava je stanovništvo ovoga područja ostalo bez pitke vode, struje i telefona. - S planine Bokševice pokrenula su se klizišta koja su nas u potpunosti odsjekla od svijeta - rekao je župnik don Marin Marić te uputio apel za dostavu vode, lijekova i agregata koji su trenutačno najpotrebniji.

- Općina Vareš također sanira posljedice poplava i klizišta, a ekipe koje su bile od ranih jutarnjih sati na terenu uspjele su tijekom dana usmjeriti rijeku Stavnju te učiniti prohodnom regionalnu cestu R-444 prema Sarajevu - potvrdio je u izjavi za Fenu načelnik te općine Zdravko Marošević. To ne znači, dodaje, da je cesta potpuno očišćena od naplavina, ali je prohodna te se iz te općine sada može putovati i prema Sarajevu.

Veza prema Sarajevu

- Sve ekipe javnog sektora i privatnih kompanija nalaze se na terenu i čine sve da se lokalni potoci usmjere u svoja korita te se oslobode lokalne ceste. Uspjeli smo otvoriti vezu prema Sarajevu, dok je zbog poplave u tunelu koji preko Bijake vodi do Olova, Zavidovića i Tuzle zatvorena ta dionica regionalne ceste. Međutim, vozila koja imaju potrebu ići u tom smjeru, usmjerava se alternativnim cestama koje su, istina, malo lošije, ali se može proći - kaže Marošević. Neki stanari zgrade u naselju Vareš-Majdan, koji su zbog obrušavanja potpornog zida bili onemogućeni napustiti svoje domove, uspjeli su izaći iz zgrade.

- Upravo sam došao u Dabravine kako bih se na licu mjesta uvjerio u stanje kuće i objekata Muje Ajanovića, kojem je klizište odnijelo staju i pomoćne objekte. Međutim, uspjeli su spasiti stoku pa sada tražimo način kako prići tom objektu. Bila je ugrožena i kuća pa ćemo vidjeti hoće li, eventualno, biti potrebno evakuirati ovu obitelj - kaže Marošević.

Ohrabreni su, kaže, što je prestala padati kiša pa je time dosta olakšan rad mehanizacije i ljudstva na terenu.

- Sada imamo i dosta strojeva privatnih poduzeća, prije svih, kompanije Adriatic Metals, pa kada smo svi složni, lakše je sanirati posljedice. Procijenili smo da će biti šteta pa smo u jutarnjim satima, u 8.30, kada smo mogli doći do zgrade Općine, proglasili i izvanrednu situaciju zbog elementarne nepogode.

Trebat će evidentirati sve štete i pomoći ljudima, koliko se bude moglo, ali sada je najvažnije učiniti prohodnima sve ceste te rijeke usmjeriti u njihova korita. Najvažnije je da nema ozlijeđenih ni poginulih, a štete će se sanirati - poručuje Marošević.

Ako ne bude novih oborina i problema, lokalni izbori na području te općine, smatra Marošević, neće doći u pitanje pa bi i izborni proces u nedjelju trebao biti realiziran prema planu.

Obilne oborine izazvale su kaos na području Jablanice i Konjica tijekom protekle noći, a bujične poplave, odroni i klizišta odnijeli su ljudske živote. Pronađena su tijela 14 poginulih osoba, a velik je broj i nestalih, ali i unesrećenih. Uništeno je više obiteljskih kuća, a vodena stihija odnijela je nekoliko mostova na području Jablanice.

Edina Duraš ispričala je što se dogodilo u Buturović Polju, koje se nalazi u blizini Konjica. Naime, u selu Buturović Polje rijeka se izlila iz korita i poplavila kuće. Neke je čak i odnijela, a od automobila i dvorišta nije ostalo ništa. - Tu mi je od bake obiteljska kuća i dolje mi je sva obitelj. Kratko smo se čuli s rođakinjama jer nemaju uopće mreže. Uglavnom, nemaju struje, nemaju vode. Sve im je odnijela voda, od automobila, prilaza, ceste, vrta, apsolutno sve. Ostala je samo kuća i oko nje voda. Ne može se prići do njih, nema prilaza, i tako je s većinom kuća - kazala je za Avaz.

Objasnila je i kako je došlo do cijele situacije. - To se dogodilo tijekom noći. Tolika kiša je počela padati. Većinom su spavali i samo je odjednom rijeka počela bujati. Čitav svoj život, i moji roditelji, svi smo tu živjeli, nikad se prije ništa ni slično nije dogodilo. Kako je sve počelo bujati, voda je nosila sve pred sobom, buka ih je probudila i onda su vidjeli da je odnesen dio ceste te da nema automobila ispred kuće. Bili su u kući, nisu mogli izaći ni prijeći negdje da se spase. Teta kaže kako je bilo pitanje kada će voda odnijeti kuću koliko je to bilo jako, ali, hvala Bogu, nije, pa su trenutačno tu u kući - kazala je Duraš.

Od njezine obitelji, srećom, nitko nije ozlijeđen. - Hvala Bogu, nitko nije ozlijeđen, što se tiče onoga što znam od svoje rodbine. Tko je mogao, otišao je do neke druge kuće i tako su se snašli, a neki su ostali u kućama zbog nemogućnosti da izađu. Ne možemo dalje stupiti u kontakt da vidimo što se događa - rekla je Duraš. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.