cijene na povijesno visokoj razini

Kava u kafiću postaje luksuz, cijene vrtoglavo rastu

Foto: Shutterstock
Kava u kafiću postaje luksuz, cijene vrtoglavo rastu
17.09.2024.
u 20:24
Prije nekoliko godina cijene kave u Mostaru kretale su se oko 1,50 KM, dok su sada dosegnule čak 3 KM i još će rasti
Pogledaj originalni članak

Kava je bez sumnje jedan od najomiljenijih napitaka u Mostaru, ali cijene ovog omiljenog napitka prošle su značajne promjene u posljednjim godinama. Prije nekoliko godina cijene kave u Mostaru kretale su se oko 1,50 KM, dok su sada dosegnule čak 3 KM. No, to nije kraj priče - cijene kave bi mogle dodatno rasti, i to drastično, piše Bljesak. Globalno, cijene kave su već na povijesno visokoj razini. U Londonu i New Yorku šalica kave košta oko šest eura, a predviđa se da bi te cijene mogle dodatno skočiti. Razlog za ovu visoku cijenu je trenutačni porast cijena neprženih zrna kave, što tržišna analitičarka Judy Ganes opisuje kao rezultat lošeg prinosa usjeva, tržišnih silnica i iscrpljenih zaliha. Jedan od ključnih čimbenika koji utječu na cijene kave su klimatske promjene.

Godine 2021. veliki mraz uništio je usjeve kave u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču zrna arabice. Ovaj manjak zrna doveo je do povećane potražnje za zrnima robuste iz Vijetnama, koji se obično koriste u instant-kavi. Međutim, Vijetnam se suočava s najgorom sušom u regiji u gotovo desetljeće. Will Firth, konzultant za kavu iz Ho Chi Minh Cityja, naglašava da klimatske promjene imaju veliki utjecaj na razvoj biljaka kave, što dodatno otežava prinose.

Kako bi kompenzirali gubitke, mnogi vijetnamski farmeri prelaze na uzgoj duriana, smrdljivog voća koje je postalo vrlo popularno u Kini. Ova promjena u usjevima također doprinosi smanjenju zaliha kave s obzirom na to da je izvoz kave robuste iz Vijetnama pao za 50% u lipnju u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Dok se proizvođači kave iz Kolumbije, Etiopije, Perua i Ugande trude povećati proizvodnju, globalna potražnja za kavom robusta i arabica još uvijek nadmašuje ponudu, što rezultira gotovo rekordnim cijenama, piše zagreb.info. Paul Armstrong, veletrgovac i vlasnik pržionice Carrara Coffee Roasters, predviđa da bi cijene kave u Ujedinjenom Kraljevstvu mogle porasti iznad 5 funti po šalici zbog tržišnih poremećaja. Kafići u Ujedinjenom Kraljevstvu već su počeli povećavati cijene zbog rastućih troškova, a sličan trend mogli bismo vidjeti i u Mostaru. Iako cijene zrna čine samo mali dio ukupne cijene kave, inflacija općenito podiže troškove. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.