SAVJETI

Koji je najzdraviji način pripreme piletine?

Foto: Shutterstock
Koji je najzdraviji način pripreme piletine?
19.10.2024.
u 15:54
Pogledaj originalni članak

Piletina je bogat izvor proteina i esencijalnih nutrijenata poput magnezija, selena i željeza koji nedostaju mnogim dijetama. Piletina može pomoći u kontroli tjelesne težine i smanjiti čimbenike rizika povezane s dijabetesom i bolestima srca, ali vrlo je važan način na koji je spremate.

Na primjer, metode kuhanja na visokoj temperaturi kao što su prženje i pečenje na roštilju mogu povećati izloženost kancerogenim kemikalijama.

Kuhanje na nižoj temperaturi i izbjegavanje izravnog izlaganja piletine otvorenom plamenu može pomoći u smanjenju stvaranja ovih kemikalija, omogućujući vam da uživate u njenim zdravstvenim prednostima.

Livestrong donosi pet najzdravijih načina kuhanja piletine.

1. Poširanje

Poširanje je zdrava metoda kuhanja koja uključuje lagano kuhanje hrane u tekućini, poput temeljca ili vode. Ova tehnika kuhanja povećava zadržavanje vlage i mekoću, što rezultira sočnim i mekanim mesom.

Osim toga, riječ je o relativno brzoj metodi kuhanja – proces traje između 10 i 15 minuta. Kada poširate piletina, održavajte nisku temperaturu, između 70 i 80° C. Običnu vodu posolite i u nju dodajte začinsko bilje i začine po okusu. Koristite digitalni termometar za meso kako biste bili sigurni da je vaša piletina potpuno termički obrađena prije posluživanja. 

Kako poširati piletinu:

U lonac dodajte pileća prsa ili batak, začinsko bilje, začine i sol, dodajte dovoljno vode ili temeljca kako bi u potpunosti prekrili piletinu.

Kuhajte na srednjoj vatri nekoliko minuta, a kada tekućina dosgne temperaturu između 70 i 80° C, toplinu na nisku. Pokrijte poklopcem i kuhajte 10-15 minuta. Maknite s vatre i ostavite piletinu da nastavi poširati dok unutarnja temperatura ne dosegne oko 70 stupnjeva.

2. Kuhanje na pari

Kuhanje na pari je još jedna zdrava metoda kuhanja koja se temelji na kipućoj vodi koja isparava i potom kuha hranu. Para pomaže piletini da zadrži mekoću, vlažnost i okus. Piletina kuhana na pari također ima relativno malo kalorija jer ne zahtijeva dodatnu masnoću.

Kako kuhati piletinu na pari:

Začinite piletinu marinadom, solju, paprom ili drugim biljem i začinima prije kuhanja na pari. Ako nemate kuhalo za kuhanje hrane na pari, možete koristiti veliki lonac s poklopcem i košaru za kuhanje na pari.

Stavite košaru za kuhanje na paru iznad zdjele s kipućom vodom, pazeći da voda ne dodiruje piletinu. Pokrijte lonac poklopcem i kuhajte 15 do 20 minuta ili dok unutarnja temperatura ne dosegne 70 stupnjeva. Nakon što je piletina temeljito pečena, ostavite je da odstoji nekoliko minuta kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili.

3. Kuhanje

Kuhanje piletine jednostavan je način pripreme koji je vrlo zdrav, a podrazumijeva se priprema na niskim temperaturama. Kuhana pileća prsa su mekana i sočna i mogu se lako usitniti mikserom. Za dodatni okus, skuhajte piletinu u temeljcu začinjenom biljem i začinima umjesto u vodi.

Kako kuhati piletinu:

Stavite piletinu u veliki lonac i dodajte dovoljno vode ili temeljca da u potpunosti prekrije piletinu. Dodajte svježe začinsko bilje, sol, papar, luk ili druge začine u tekućinu za dodatni okus. Zakuhajte na jakoj vatri, a nakon što proključa, smanjite temperaturu i kuhajte oko 10 minuta ili dok unutarnja temperatura ne dosegne 70 stupnjeva.

4. Kuhanje pod pritiskom

Kuhanje pod pritiskom zdrava je metoda kuhanja koja koristi paru i toplinu unutar hermetički zatvorene posude za brzo kuhanje hrane.

Kako kuhati piletinu pod pritiskom:

Začinite piletinu solju, paprom, biljem, začinima ili je prije kuhanja marinirajte. Dodajte vodu u ekspres lonac, ubacite piletinu, kuhajte 10-15 minuta. Pustite da tlak popusti oko pet minuta i okrenite ventil na “odzračivanje” kako biste bili sigurni da je sav tlak otpušten.

5. Pečenje u pećnici

Iako se pečenjem postiže temperatura koja je viša od mnogih drugih zdravih metoda kuhanja, neki dokazi upućuju na to da pečenje piletine na temperaturama do 200 stupnjeva proizvodi relativno niske razine kancerogenih tvari.

Kako napraviti pečenu piletinu:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite cijelo pile u posudu za pečenje i dobro ga začinite začinskim biljem, soli i paprom i začinima.

Piletinu pokapajte maslinovim uljem i pecite nepokrivenu dok meso više ne bude ružičasto i sok ne počne biti bistar, odnosno oko sat i 15 minuta. Koristite termometar za meso kako biste znali kad je unutarnja temperatura dosegla 70 stupnjeva.

Nakon što je piletina potpuno pečena, izvadite je iz pećnice i ostavite da odstoji oko 15-20 minuta prije posluživanja.

Pexels/ilustracija

Metode kuhanja koje treba ograničiti

Mnoge popularne metode kuhanja mogu imati negativne učinke na zdravlje ako se često koriste. Jedna od najpoznatijih je prženje u dobokom ulju, a prečesta konzumacija piletine spremane na ovaj način može izazvati značajne zdravstvene probleme.

Također, trebalo bi ograničiti i neke druge metode spremanja piletine na visokim temperaturama kao što su roštiljanje i prženje u tavi. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.