Uvijek volim probati nove slastice, pogotovo kad su jednostavne i brze pa ih je lako uklopiti u svakodnevni jelovnik. Jedna od takvih je i kolač od dvije jabuke i dva jaja koji sam probala nedavno, te mi se baš jako svidio tako da sam ga od tada napravila već puno puta. Ako tražite neki novi kolač od jabuka vrijedan isprobavanja, ovo je upravo taj!
U osnovi svega su, naravno, jabuke i fini aromatični biskvit koji pravimo od jaja, brašna, šećera, jogurta s okusom vanilije i još ponekog sastojka, piše Receptura.
Jedan od njih je i limun čiji sok i naribanu koricu također dodajemo u biskvit, pa on poprima nevjerojatno ukusnu kombinaciju aroma vanilije i limuna. Kad se tome pridodaju jabuke, rezultat je pravo savršenstvo okusa koje smo postigli samo s nekoliko jednostavnih, uvijek lako dostupnih namirnica.
Biskvit se prije pečenja prelijeva preko jabuka, a kad je sve gotovo kolač se okreće kako bi jabuke završile na vrhu (po tome podsjeća na jedan drugi kolač s ovim voćem, preokrenuti kolač s jabukama). Završno sve premazujemo pekmezom od marelica, te ukrašavamo nasjeckanim bademima i posipamo šećerom po želji što ovom kolaču daje bogat i pun okus.
Svakako probajte ovu preukusnu slasticu, a sve detalje izrade možete pronaći u novom videu:
Kolač od dvije jabuke i dva jaja
Sastojci
- 2 jabuke
- 1 limun
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 100 ml ulja
- 110 ml jogurta od vanilije
- 220 g glatkog brašna TIP 550
- 16 g praška za pecivo
Za ukrašavanje:
- 40 g marmelade od marelica ili neke druge svijetle marmelade
- 30 g oguljenih narezanih badema
- šećer u prahu
Upute
-
Jabuke oguliti i narezati na komadiće veličine oko 1 centimetar.
-
Naribati koricu od limuna a nakon toga i iscijediti sok iz njega.
-
Narezane jabuke politi s 2 žlice soka od limuna da ne promijene boju i promiješati.
-
U posudi za miksanje razbiti 2 jaja.
-
Dodati šećer i vanilin šećer.
-
Sve miksati mikserom da postane svijetla smjesa.
-
Zatim u smjesu uliti ulje i kratko izmiješati.
-
Dodati jogurt od vanilije, naribanu koricu jednog limuna i ostatak soka od limuna.
-
Opet sve izmiješati mikserom.
-
U dva puta sipati u smjesu glatko brašno (TIP550) i uz njega prašak za pecivo te ih ručno (pjenjačom) umiješati u smjesu.
-
Na dno okruglog kalupa 26 cm staviti papir za pečenje i odrezati višak.
-
Stijenke kalupa namastiti i pobrašniti.
-
Po dnu kalupa poslagati narezane jabuke.
-
Sipati preko napravljeni biskvit, dobro ga poravnati te više puta udariti o čvrstu podlogu.
-
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 45 minuta.
-
Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i rubove obrubiti nožićem.
-
Maknuti stijenke kalupa, pa onda okrenuti kolač na pladanj tako da jabuke budu gore.
-
Oprezno maknuti papir za pečenje.
-
Na slaboj vatri zagrijati marmeladu od marelica i s njom premazati gornji dio kolača.
-
Narezati bademe na sitne komade te ih nanijeti samo na rubove kolača.
-
Za kraj topli kolač posuti šećerom u prahu.