SIMPOZIJ

Krišto: BiH i NATO dijele zajedničke vrijednosti

Foto: Fena
Krišto: BiH i NATO dijele zajedničke vrijednosti
23.10.2024.
u 12:29
Krišto je naglasila, BiH i NATO imaju značajnu suradnju koja se razvija kroz različite oblike partnerstva, kao i da reforme i modernizacija vojnog i sigurnosnog aspekta bh. institucija ne bi bile uspješne bez sveobuhvatne pomoći partnera iz NATO saveza
Pogledaj originalni članak

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjelovala je danas u radu  "NATO Partnerskog 360 Simpozija 2024", koji se od  22. do 24. listopada održava u Sarajevu. Ona je kazala kako je “organizacija ovako značajnog NATO simpozija značajan dan i trenutak za Bosnu i Hercegovinu, jer naša zemlja s NATO-om dijeli zajedničke vrijednosti u izgradnji stabilnog, sigurnog i prosperitetnog prostora jugoistočne Europe". - Svjesni svih izazova s kojima se suočavamo u pogledu obrane i sigurnosti, želim da s ovog simpozija pošaljemo jasne poruke kako je BiH pouzdan partner koji predano radi da naša zemlja ima stabilne i funkcionalne temelje, koje želimo nadograđivati u svim ključnim segmentima i slijediti dobre primjere razvijenih europskih zemalja – izjavila je Krišto.

Kazala je kako  je NATO savez i meritum njegova osnivanja prije 75 godina bila izgradnja dugoročnog mira i sigurnosti na globalnoj razini, a BiH dobro zna koliko su mir i sigurnost neprocjenjive vrijednosti. - BiH i njezin suverenitet utemeljeni su na Daytonskom mirovnom sporazumu čija je ustavno-pravna struktura od prije tri desetljeća omogućila da danas budemo država koja otvara pregovore s Europskom unijom, koja je prepoznata kao partner europskih zemalja i tim više te vrijednosti moramo nastaviti čuvati i izgrađivati kroz nužne i neophodne reforme. Mnogo je posla pred nama, ali svi moramo nositi i pokazati tu odgovornost u jednakoj mjeri – izjavila je Krišto.

Krišto je naglasila, BiH i NATO imaju značajnu suradnju koja se razvija kroz različite oblike partnerstva, kao i da reforme i modernizacija vojnog i sigurnosnog aspekta bh. institucija ne bi bile uspješne bez sveobuhvatne pomoći partnera iz NATO saveza. Podsjetila je kako su Oružane snage BiH bile neizostavan čimbenik u pružanju pomoći i sanaciji štete nakon katastrofalnih poplava koje su početkom listopada pogodile dijelove BiH. Dodala je i kako Simpozij predstavlja odličnu priliku za razmjenu znanja i iskustava, koja će pomoći da bh. institucije podignu svoje kapacitete i postignu punu interoperabilnost s partnerima, što će doprinijeti osnaživanju i modernizaciji Oružanih snaga BiH. - Uvjerena sam kako će Simpozij potvrditi sve ono što smo do sada ostvarili kroz našu suradnju i kako ćemo nastaviti djelovati u regionalnim i globalnim okvirima u izgradnji mira i prosperiteta, što je i cilj NATO saveza – zaključila je Krišto.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.