Mark Rutte

Šef NATO-a: Ne mogu reći da podržavam cijeli ukrajinski plan pobjede

Mark Rutte
Fena
16.10.2024.
u 19:09

Zagovornici brzog ulaska Ukrajine u NATO nisu prevladali nad protivnicima te ideje, uključujući SAD i Njemačku koje se boje da bi daljnja eskalacija uvukla Savez u rat.

Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte u srijedu je rekao da je "plan pobjede" ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija dobar signal, ali da ga, kako sada stvari stoje, ne može podržati u cijelosti.

"To je snažni signal Zelenskija i njegovog tima da su osmislili taj plan (...) što ne znači da mogu reći da ga podržavam u cijelosti, to bi bilo malo teško jer ima tu puno stvari koje moramo bolje shvatiti", rekao je Rutte. On je oprezno reagirao na želju Ukrajine za brzom pozivnicom u zapadni vojni savez kao dio "plana pobjede" Zelenskija.

Rutte je podsjetio na izjavu NATO-a sa samiota u Washingtonu koja samo govori da je put Ukrajine prema članstvu u tom savezu "nepovratan". Zagovornici brzog ulaska Ukrajine u NATO nisu prevladali nad protivnicima te ideje, uključujući SAD i Njemačku koje se boje da bi daljnja eskalacija uvukla Savez u rat.

Rutte je također rekao da će nova ukrajinska misija NATO-a u njemačkom Wiesbadenu biti "potpuno operabilna" u roku nekoliko mjeseci.

Ranije danas, Zelenski je rekao da bi rat s Rusijom mogao završiti najkasnije iduće godine ako se odmah počne provoditi njegov "plan pobjede",  što uključuje bezuvjetnu pozivnicu za članstvo u NATO-u i konkretnu podršku u naoružanju te dozvolu za korištenjem zapadnih dalekometnih projektila s kojima bi se gađalo u dubinu ruskog teritorija. Najavio je da će u četvrtak otputovati na samit čelnika Europske unije u Bruxellesu kako bi i ondje predstavio svoj plan pobjede. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije