pozitivna investicijska klima

Lidl, Porsche i Mahle dokaz da je BiH atraktivna za investicije

Lidl, Porsche i Mahle dokaz da je BiH atraktivna za investicije
22.10.2024.
u 16:22
Iako strana ulaganja pomažu ekonomskom razvoju BiH, značajan dio dobiti repatrira se u zemlje iz kojih dolaze investitori
Pogledaj originalni članak

Povjerenje stranih investitora za ulaganje u BiH polako se vraća. Jedan od ključnih pokazatelja su i novoizgrađeni proizvodni pogoni i poslovni objekti, piše Forbes BiH. U općini Laktaši kompanija Mahle Electric Drives Bosnia otvorila je moderan proizvodni pogon te je svojom investicijom pozicionirala BiH kao relevantnog proizvođača komponenti za automobilski sektor.

Sličan napredak bilježi se i u drugim dijelovima zemlje. Kompanija GS-RAMA otvorila je novi proizvodni pogon u Prozor-Rami, dok je Porsche BH u Blažuju izgradio izložbeno-poslovni objekt, čime se dodatno razvija automobilski sektor. Ovaj centar nije samo prodajni prostor već i važna točka za poslovne aktivnosti renomiranog brenda u BiH. Među ostalim značajnim investicijama su izgradnja prodajnih objekata jednog od najvećih europskih trgovačkih lanaca Lidla, proizvodni pogoni ASTA Bosnia u Cazinu, PMP Jelšingrad – FMG u Bosanskoj Gradišci te BH Magnezij & Minerali u Kupresu.

Ove investicije pokrivaju različite industrijske grane, od maloprodaje do rudarstva i metalske industrije. Ova pozitivna investicijska klima nastavak je prošlogodišnjeg povećanja izravnih stranih investicija u BiH koje su, prema podacima Centralne banke BiH, od siječnja do rujna 2023. iznosile li milijardu i 442,8 milijuna KM i737,7 milijuna eura. Strana ulaganja za prvih devet mjeseci prošle godine bila su veća za 23,9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U BiH najviše su investirale Austrija (2,690 milijuna KM), Hrvatska (2,543) i Srbija (2,427), a potom slijede Slovenija, Velika Britanija i Njemačka, čije su se investicije kretale malo više od jedne milijarde. Zemlje članice EU-a dominiraju u ukupnim stranim ulaganjima, čineći 59,4% svih investicija u BiH.

Investitori najviše ulažu u industrijsku proizvodnju i sektor električne energije, dok bankarski sektor, trgovina i telekomunikacije također privlače značajnu pozornost. Međutim, iako strana ulaganja pomažu ekonomskom razvoju BiH, značajan dio dobiti repatrira se u zemlje iz kojih dolaze investitori. Od 2007. do 2023. strani investitori su iz BiH povukli 17 milijardi KM kroz repatrijaciju dobiti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.