Iako zvuči pomalo čudno, pranje nekih namirnica može prouzročiti širenje bakterija pa i trovanje. Prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila pranja hrane, odnosno koje namirnice ne bi trebalo prati prije kuhanja, a koje obavezno treba oprati.
Piletina
Pranjem sirove peradi kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije. Naime, prskanjem vode po peradi ta bakterija širi se na kožu, radnu površinu, odjeću i kuhinjsku opremu. Stoga, kako navode u FSA, ovu zabranu treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Pobrinite se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.
Ostalo meso
Zabrana pranja ne odnosi se samo na perad, već i na ostalo meso, poput govedine i svinjetine. Bakterija se na mesu jednostavno rješava visokom temperaturom, bilo da ga kuhate ili pečete. Važno je samo da prilikom kuhanja očistite višak mesnog soka s površine s pomoću papirnatih ručnika, a nakon tretiranja mesa, ruke operite toplom vodom i sapunom.
Tjestenina
Voda uklanja škrob na tjestenini koja pomaže bolje apsorbirati umak koji poslužujete uz nju. Stoga se tjestenina ne treba prati nakon kuhanja, uz iznimke tjestenine koju ste skuhali za salatu ili wok.
Jaja
U industrijskoj proizvodnji i prodaji jaja postoji supstancija koja se stavlja na jaja kako bi se zaštitila od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, stoga se jaja ne bi trebalo prati prije kuhanja.
Gljive
Gljive imaju spužvastu strukturu te iznimnu moć upijanja, pa ih nikada ne biste trebali namakati ili prati u vodi,. Ako vam se čine prljave, ogulite ih nožem ili obrišite papirnatim ručnicima. Također, gljive je potrebno guliti samo ako je došlo do promjene boje, ali uvijek treba odrezati donji dio stručka gljive.