Luda torta, luckasta torta ili „torta depresija“ omiljena je američka poslastica bez jaja, a u nekim receptima i bez mlijeka. Upravo zbog toga što za pripremu nisu potrebni komplicirani sastojci taj se „slatkiš“ veže za razdoblje Velike depresije, odnosno Velike ekonomske krize i siromaštvo kada se itekako štedjelo na svemu na čemu se moglo.
Sastojci za tortu depresiju
187 g brašna
200 g šećera
30 g kakaa u prahu
½ žličice soli
1 žličica sode bikarbone
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica bijelog octa
⅓ šalice biljnog ulja
237 ml vode
Glazura:
3 žlice omekšalog maslaca
3 žlice kakaa u prahu
1 žlica meda
1 žličica ekstrakta vanilije
125 g šećera u prahu
3 žlice punomasnog mlijeka ili vrhnja
Priprema torte depresije:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kakao prah, sol i sodu bikarbonu. Promiješajte da se sjedini.
Suhim sastojcima dodajte vaniliju, ocat, ulje i vodu te kuhačom ili pjenjačom miješajte dok se sastojci potpuno ne sjedine.
Izlijte u pripremljenu (podmazanu ili obloženu papirom za pečenje) posudu za pečenje i pecite 30-35 minuta. Zabodite čačkalicu i ako na njoj ostane malo mrvica (neka ne bude čista) kolač je gotov. Ostavite da se ohladi dok pripremate glazuru.
Za glazuru izmiksajte omekšali maslac, kakao, med, vaniliju i šećer u prahu.
Miksajte na niskoj brzini oko 30 sekundi. Polako dodajte mlijeko, žlicu po žlicu, dok ne postignete željenu gustoću. Možda vam neće trebati sve 3 žlice, možda će vam trebati još jedna. Premažite preko ohlađenog kolača.