Savršeni džem od jagoda gotov je za samo 35 minuta. U nastavku donosimo recept za domaći džem od jagoda od samo tri sastojka koji će te oduševiti teksturom i okusom
Džem od jagode mnogima je najdraži slatki voćni namaz, a srećom, potrebno je samo nekoliko osnovnih sastojaka kako bi za kućnim štednjakom napravila pravu malu čaroliju s mirisnim jagodama!
Mamin džem od jagoda
Iako postoji cijeli niz kupovnih džemova, ništa ne može zamijeniti okus domaćeg džema kojeg su nekada pripremale naše mame, bake i prabake. Mirisan, sladak i neodoljiv džem od jagode možeš poslužiti uz palačinke, domaća peciva, kekse ili ga iskoristiti za pripremu domaćih kolača. U nastavku ti donosimo recept za brzi domaći džem od jagoda koji će oduševiti nepca mladih i starih!
Marmelada od jagoda i priprema staklenki
Važan korak u pripremi je sterilizacija staklenki. Kako bi u okusu mirisnog džema mogla uživati tijekom cijele godine, važno je dobro pripremiti staklenke u kojima ćeš ga skladištiti. Ako ih ne steriliziraš, džem se može lako pokvariti i razviti plijesan na površini. Najjednostavniji postupak steriliziranja staklenki je pomoću pećnice. Staklenke najprije dobro operi i temeljito osuši te ih zatim stavi u pećnicu zagrijanu na 120°C minimalno 15 minuta. Sterilizirane staklenke tako će biti dovoljno vruće da u njih odmah možeš staviti džem bez straha da će staklo napuknuti.
Domaći džem od jagoda - recept bez želina
Sastojci
1300 g očišćenih jagoda
1 limun
400 g šećera
Priprema:
Dobro operi jagode, ocijedi ih te im odstrani peteljke. Nareži ih na četvrtine. Stavi ih u duboku posudu i pomiješaj sa šećerom. Ostavi ih da stoje 30 minuta. Limun nareži na trakice te sve zajedno stavi kuhati. Povremeno promiješaj. Nakon što smjesa zakuha, smanji vatri i ostavi da se krčka. Kuhaj dok se ne smjesa ne reducira na željenu gustoću. Pripremljeni džem stavljaj u sterilizirane staklenke, dobro ih zatvori i preokrenite naopako na 15 min. Zatim staklenke vrati u toplu, otvorenu pećnicu i neka stoje u njoj dok se ne ohlade. Džem od jagode čuvaj na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja u hladnjaku!
Dobar tek!