sigurno ulaganje

Mnogi ne znaju koliko vrijedi: Cijena mu ruši rekorde

ekonomski rast
EKONOMSKI RAST
22.10.2024.
u 20:01
Inflacija, fluktuacije na tržištu i geopolitičke tenzije potiču ulagače da se okrenu zlatu. Cijena zlata raste i zbog povećane potražnje.
Pogledaj originalni članak

Na europskim burzama jučer prijepodne najvažniji indeksi osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, dok investitori prate pojačane tenzije na Bliskom istoku, zbog kojih raste potražnja za zlatom, čija je cijena dosegnula novu rekordnu razinu.

Zbog napete geopolitičke situacije u svijetu cijena zlata poskupjela je za 0.42 posto, na novu rekordnu razinu do 2741.9 dolara za uncu.  Raste i cijena srebra za 1.3 posto, na 34.08 dolara za uncu, što je najviša razina od kraja 2012. godine.

“Trenutno tržišno okruženje, s kamatnim stopama koje se spuštaju i pojačanim geopolitičkim rizicima, scenarij je koji podupire rast cijene zlata s obje strane”, tumači Tim Waterer, analitičar pri KCM Tradeu.  Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo je jučer naniže za 0.07 posto, na 38.954 boda, piše Dnevno.hr.

Zašto raste cijena zlata?

Cijena zlata trenutno je visoka zbog nekoliko ključnih faktora. Prvi je ekonomska nesigurnost. Naime, u vremenima ekonomske nestabilnosti, zlato se tradicionalno smatra sigurnim ulaganjem. Inflacija, fluktuacije na tržištu i geopolitičke tenzije potiču ulagače da se okrenu zlatu. Cijena zlata raste i zbog povećane potražnje.

Naime, zlato se koristi ne samo kao investicija, već i u industriji, posebno u elektronici i nakitu. Ako raste potražnja u ovim sektorima, to može potaknuti cijenu. Također, odluke centralnih banaka, poput smanjenja kamatnih stopa ili programa kvantitativnog popuštanja, mogu povećati privlačnost zlata kao investicije, jer se smanjuje prilika za zaradu od drugih financijskih instrumenata.

Slabija valuta, posebno američki dolar, može povećati cijenu zlata jer ga čini jeftinijim za kupce u drugim valutama. Također, strah od recesije i brige o mogućim ekonomskim krizama, uključujući one uzrokovane pandemijama ili sukobima, potiču ljude da ulažu u zlato kao zaštitu. Sve ove čimbenike zajedno čine zlato atraktivnim ulaganjima, što utječe na povećanje njegove cijene.

Što se krije u pozadini

Cijena zlata raste već godinama, a samo je u prva tri mjeseca ove godine narasla za oko 12%, dok je prosječni godišnji rast u zadnjih dvadeset godina viši od 8%. Josip Kokanović, financijski analitičar i operativni direktor Centra Zlata, za portal Geopolitika je objasnio zašto je došlo do velikog rasta cijene zlata.

“Središnje banke diljem svijeta nabavljaju zlato ubrzanim tempom kako bi stabilizirale svoje valute i osigurale se u slučaju nepovoljnih događaja u budućnosti. Osim središnjih banaka, bilježimo i veliki interes pojedinačnih ulagača na tržištu koji samo žele zaštititi vrijednost svojeg novca od sveprisutne inflacije. Sva ta povećana potražnja utječe na rast cijene zlata.”

Hrvati ulažu u zlato

Da investicijsko zlato nije namijenjeno samo za one najimućnije, potvrđuju i podaci s domaćeg tržišta. Naime, Hrvati su u 2023. godini uložili oko 300 milijuna eura u zlatne poluge i zlatnike, a potražnja za zlatom koje nosi reputaciju “sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima” raste i ove godine:

“Suprotno uvriježenom mišljenju, tipični ulagač u zlato nije nekakav ultrabogati tajkun, već osoba s prosječnim primanjima koja nije zadovoljna niskim kamatama na štednju u bankama, a nije ni sklona rizičnim ulaganjima poput dionica ili kriptovaluta. Osim što nosi visok prinos, investicijsko zlato oslobođeno je svih poreza, pruža neovisnost od banaka i države te je lako unovčivo kroz uslugu otkupa zlata bilo gdje u svijetu, što investitoru daje vrlo visoku razinu slobode”, pojašnjava Kokanović.

Osim ekonomskih kriza, cijena zlata posebno je osjetljiva i na geopolitičke napetosti. Ne čudi stoga da je cijena skočila odmah nakon invazije Rusije na Ukrajinu 2022. godine te Hamasa na Izrael 2023. godine. S obzirom na vrlo nesigurnu situaciju na brojnim žarišnim točkama (Izrael-Palestina, Rusija-Ukrajina, Kina-Tajvan…), kao i na  “superizbornu godinu” u kojoj se nalazimo, mnogi analitičari očekuju nastavak rasta cijene zlata u narednim godinama: “Cijena zlata u dugom roku u pravilu raste i zbog toga su zlatnici i zlatne poluge idealna dugoročna štednja. Međutim, istina je da cijena ipak izraženije raste u lošim vremenima, a nažalost čini se kako vrijeme ratova nije iza nas. Osobno u narednim godinama očekujem nastavak rasta cijene zlata baš zbog toga”, tvrdi Kokanović.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.