Dugoročna pohrana vrijednosti

Prvi put u povijesti poluga zlata vrijedi čak milijun dolara

zlato
Ilustracija
20.08.2024.
u 21:50

Prvi put u povijesti poluga zlata vrijedi čak milijun dolara. Prekretnica je dosegnuta u petak, kada je trenutačna cijena plemenitog metala premašila 2500 dolara za troy uncu, što je najviša cijena svih vremena. Uz zlatne poluge koje obično teže oko 400 unci, svaka bi vrijedila više od milijun dolara. Zlatne poluge na londonskom tržištu – globalnom središtu za trgovinu plemenitim metalima – obično teže oko 400 troy unci, mogu sadržavati od 350 do 430 unci čistog zlata, prema London Bullion Market Associationu. Također je moguće da pojedinci kupe puno manje, pristupačnije pločice poput onih koje prodaje Costco.

U prvoj polovini ove godine neto kupnja zlata središnje banke iznosila je 483,3 tone, što je ekvivalentno gotovo 40.000 poluga, prema Bloombergovu izračunu koji koristi podatke konzultantske kuće Metals Focus, prenosi SEEbiz.

To je jedan od čimbenika koji je podupirao snažan rast plemenitog metala do sada u ovoj godini, s očekivanjima labavije monetarne politike američke središnje banke. Središnje banke i investitori vide ovaj plemeniti metal kao vid dugoročne i iznimno pouzdane pohrane vrijednosti tijekom teških razdoblja gospodarskih previranja kojima posljednjih godina svjedočimo u svijetu.

Razlog tome je i što kada kamatne stope padaju, cijene zlata imaju tendenciju rasta jer poluge ovog plemenitog metala postaju mnogo privlačnije od obveznica. Ulagači također smatraju zlato zaštitom od inflacije. Također, nije svaka zlatna poluga teška točno 400 unci. A Ured za zlato Sjedinjenih Država rekao je da zlatnim polugama obično međunarodno trguju središnje banke i trgovci zlatom, a ne pojedinci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije