Čitluk

Modernizacija sustava vodoopskrbe među prioritetima u općini Čitluk

Modernizacija sustava vodoopskrbe među prioritetima u općini Čitluk
23.09.2024.
u 20:12
Općina Čitluk je među četiri općine i grada koji su ušli u projekt "Modernizacija vodnih usluga u Federaciji BiH" i jedna smo od rijetkih općina u BiH koje imaju priključak za vodu za svako kućanstvo, kazao je čitlučki načelnik Marin Radišić
Pogledaj originalni članak

Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda FBiH, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, Alma Imamović iz Sektora za vode Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Damir Mrđen, ravnatelj Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar, posjetili su općinu Čitluk i održali radni sastanak s načelnikom općine Čitluk Marinom Radišićem i Željkom Dugandžićem, direktorom JP Broćanac d. o. o. Čitluk. Radni sastanak iskorišten je za bolje upoznavanje s projektima vezanim uz vodoopskrbni resor, a poseban naglasak stavljen je na projekt "Modernizacija vodnih usluga u Federaciji BiH".

- Još jednom zahvaljujem ministru Hrnjiću na posjetu općini Čitluk u sklopu projekta "Modernizacija vodnih usluga u Federaciji BiH". Općina Čitluk je među četiri općine i grada koji su ušli u taj projekt i jedna smo od rijetkih općina u BiH koje imaju priključak za vodu za svako kućanstvo. Jedan dio našeg vodovodnog sustava građen je prije više od pedeset godina, završen je krajem 1990-ih. Najslabija karika našeg sustava, koji opskrbljuje i dijelove Mostara, Čapljine i Ljubuškog, je tlačni cjevovod od crpne postaje u Biletić Polju do vodospreme Jelina glavica i sama spomenuta vodosprema. Ovim projektom planiramo mnogo toga riješiti. Naš je sustav jako složen - u njemu se voda prepumpava i do pet puta, gdje mi bez rada pumpi možemo imati vodu maksimalno tri sata. Završetkom ovog projekta značajno bi se povećala kvaliteta našeg vodoopskrbnog sustava i to je za nas jako značajan projekt. Očekujemo da se proceduralna pitanja brzo riješe kako bismo mogli raspisati natječaj, izabrati izvođača i završiti ovaj projekt - kazao je nakon održanog sastanka čitlučki načelnik Marin Radišić.

Na održani sastanak osvrnuo se i Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH.

- S načelnikom općine Čitluk i njegovim suradnicima razgovarali smo na poseban način o dvama ključnim projektima u vodoopskrbi općine Čitluk. Projekti će se provesti preko Ministarstva vodoprivrede Federacije BiH. Projekti su financirani od Svjetske banke kroz kreditnu liniju. Općina Čitluk i sve općine koje se budu prijavljivale za ova sredstva uredno će vraćati te kredite, ali bit će tu i dio grant sredstava, pretpostavljam. Riječ je o vrlo povoljnim kreditnim linijama za ovakve projekte. Općina Čitluk prepoznala je prigodu i iskoristit će mogućnost da u sljedećih godinu-dvije završi dva ključna projekta u općini - izjavio je ministar Hrnjić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.